Vrijeme

Proljeće u BiH s nižim temperaturama: Od nedjelje ponovo u zimske jakne

20180313153622_468617

Nakon toplog vremena koje je zahvatilo naše područje ovih dana i najavilo dolazak proljeća, od nedjelje bismo ipak, prema vremenskim prognozama, mogli ponovo obući debele zimske jakne, jer nam slijede niže temperature.

Igor Kovačić, meteorolog Republičkog meteorološkog zavoda, rekao je da će nakon obilnijih padavina, koje se očekuju između petka i subote, uslijediti razvedravanje u nedjelju s nižim temperaturama.

“Zahlađenje će nastupiti od subote na nedjelju, kada nam pristižu negativne temperature, koje će se u nedjelju zadržati tokom dana, a prve pozitivne temperature tokom dana idu u ponedjeljak na sjeveru, dok će u centralnom pojasu i dalje biti minus. Očekuju nas jutarnji minusi od utorka, koji će porasti tokom dana. Najveći minus bi mogao biti na planinama do minus 10, a u ostalim krajevima do minus pet”, rekao je Kovačić.

[ads1]

 

Draško Rudan, dežurni meteorolog Rebuličkog meteorološkog zavoda, rekao je da prognozu inače prave za sutrašnji i naredna tri dana, te da će u subotu biti obilnih padavina, koje bi mogle preći u snijeg i da se niže temperature očekuju od nedjelje.

Damir Šantić, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH, kaže da se minusi mogu očekivati na planinama i ako dođe do zahlađenja, to će se desiti od naredne sedmice.

[ads2]

 

“Snježne padavine se mogu očekivati smo na planinama, a u ponedjeljak bi moglo biti hladnije jutro. Prognoze za narednu sedmicu su da bi vrijeme moglo biti hladnije, te da za početak proljeća neće ugrijati”, rekao je Šantić.

nezavisne.com