Vrijeme

PROGNOZA DO KRAJA GODINE, hoće li za NOVU GODINU BITI SNEGA

iYHk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTlRnN01EQV8vMDM4YWY2N2IwZjIyNTU1OTNmZWEwNTEyODNmYmUwMDcuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

 

Da li će biti snega za Novu godinu jedno je od najtežih pitanja ovih dana za meteorologe.

Dok mnogi priželjkuju već zaboravljenu snežnu idilu u novogodišnjoj noći, vrlo je neizvesno da će se to ostvariti bez obzira na najave Republičkog hidrometeorološkotg zavoda (RHMZ) u svojoj dugoročnoj prognozi za ovaj mesec, gde stoji da nas sneg očekuje poslednja četiri dana ove godine.

 

[ads1]

Možemo samo da zamišljamoFOTO: N. MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA
Možemo samo da zamišljamo

Prema dugoročnoj prognozi RHMZ, sneg je u Beogradu, ali i ostalim gradovima u Srbiji, prognoziran da pada četiri poslednja dana ove 2018. godine – od 28. decembra do 1. jaunara 2019.

To, međutim, za “Blic” u ovom času nisu mogli da potvrde meteorolozi, koji navode da je još “rano i neizvesno” prognozirati bilo šta za Novu godinu.

Prognoza za decembarFOTO: RHMZ / SCREENSHOT
Prognoza za decembar

– Iako postoje naznake da bi poslednja četiri dana godine mogli da budu “snežni”, a samim tim i novogodišnja noć, još je rano da se to precizira. Početkom treće dekade ovog meseca, imaćemo tipično decembarsko vreme – oblačno, tmurno, povremeno uz slabu susnežicu i sneg. I tako će biti do 20. decembra – otkriva meteorolog Đorđe Đurić iz “Weather2Umbrella”.

Biće snega, ali sadaFOTO: M.MITROVIĆ / RAS SRBIJA
Biće snega, ali sada

Prema njegovim rečima, potom nam sledi jedno “manje otopljenje”, kada će temperature da “skoče” na 5 stepeni iznad nule.

– To će se dešavati od 21. decembra. Biće uslova za slabu kišu. Posle toga, odnosno do kraja godine, nema promena “na vidiku”. Ipak, još je rano i da se one vide. Izvesno je da će biti oblačno, prohladno i maglovito, uz slabe padavine – precizira sagovornik “Blica”.

 

[ads2]

Još je neizvesnoFOTO: RAS / RAS SRBIJA
Još je neizvesno

Kada su u pitanju jutararnje temeprature, napominje Đurić, one će u čitavom periodu, do kraja godine, biti oko 0, uz pojavu jutarnjih mrazeva, dok će dnevne koji stepen biti više, a posle 20. do 6 stepeni.

– Posle toga se spuštaju na “normalu”, oko 0, ujutru u blagom minusu – naveo je on.

Istovremeno, i naš poznati meteorolog Nedeljko Todorović nedavno nije mogao da potvrdi za “Blic” da će biti snega za Novu godinu.

– To niko ne može sada da vam kaže. Ono što je izvesno jeste da ove godine neće biti jake zime – kazao je on.

blic.rs