Turizam

Proglašena najbolja odredišta u Еvropi za gurmane, jedan grad iz regiona na listi

Na vrhu liste nalazi se glavni grad Malte, Valeta, koji nudi izvanrednu mješavinu malteške kuhinje sa snažnim mediteranskim i sicilijanskim uticajima.

Еvropa je pravi raj za gurmane, sa mnoštvom skrivenih dragulja koji nude autentična regionalna jela i izvrsne restorane na svakom koraku. Iako su mnoge gastronomske destinacije već svjetski poznate, novo istraživanje otkriva vrhunske, dosad manje poznate destinacije za one koji traže najbolje kulinarske užitke na kontinentu.

Italki, onlajn servis za učenje jezika, analizirao je brojne restorane, lokacije s četiri i više zvjezdica, restorane s Mišelinovom zvjezdicom te vegetarijanske restorane kako bi identifikovao vrhunske destinacije za istinske gurmane. Na vrhu liste nalazi se glavni grad Malte, Valeta, koji nudi izvanrednu mješavinu malteške kuhinje sa snažnim mediteranskim i sicilijanskim uticajima. Nacionalno jelo, “stufat tal-fenek”, zec kuvan u umaku od paradajza i vina s biljem, jedno je od omiljenih jela u tom gradu.

Drugo mjesto na listi, kako piše britanski Еkspres, zauzima portugalska Sintra, koja je zbog svog romantičarskog krajolika upisana na UNЕSKO-ov popis mjesta svjetske baštine. Mnoge palate i imanja u Sintri, poput Nacionalne palate Pena, imaju kafiće ili restorane s prekrasnim pogledima, što omogućava posjetiocima da uživaju u gastronomskim delicijama uz panoramski pogled.

Na popisu se nalazi i hrvatska Opatija, koja je oblikovana svojim austro-ugarskim nasljeđem, navode Britanci. Ovdje se svježi mediteranski ukusi savršeno prepliću s lokalnim istarskim specijalitetima. Prošlost Opatije kao austrijsko-ugarskog ljetovališta vidljiva je u elegantnim restoranima koji nude jelovnike s dodatkom srednjoevropskog štiha, kao što su šnicle, gulaši i kremasti kolači, kako navodi britanski Еkspres.

atvbl.rs