Breaking News
Home / Foto / Dnevnik starog Višegrada / POKUŠAJ ATENTATA U NEKADAŠNjEM HOTELU “VIŠEGRAD”

POKUŠAJ ATENTATA U NEKADAŠNjEM HOTELU “VIŠEGRAD”

Fotografija i priča iz prošlosti Višegrada

VIŠEGRAD – Između dva svjetska rata u Višegradu su djelovale političke stranke koje su činile politički život Kraljevine Jugoslavije. Bile su različitih programa i opredjeljenja od lijevo orijentisanih, do nacionalnih, desničarskih stranaka. Tri značajne velike stranke između tridesetih i četrdesetih godina 20. vijeka koje su djelovale Višegradu su: Jugoslovenska nacionalna stranka, Jugoslovenska radikalna zajednica i Jugoslovenska muslimanska organizacija. Članstvo stranaka činili su državni službenici, radnici drvne i metalne industrije, zaposleni na željeznici, seljaci…

Društveni i javni život tadašnjeg Višegrada odvijao se u Lotikinom hotelu koji je poslije Prvog svjetskog rata nazvan novim imenom – hotel „Višegrad“. Iako je grad u to vrijeme imao tri hotela – Sigmanov hotel (nalazio se na mjestu današnje zgrade suda), hotel – Sloboda (kasnije hotel „Panos“) i desetine kafana, sva okupljanja, dogovori, druženja, skupovi, dešavali su se u hotelu „Višegrad“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zgrada Lotikinog hotela

Događaj koji je obilježio politički život ovog vremena je pokušaj atentata na Mehmeda Spaha, lidera Jugoslovenske muslimanske organizacije. U hotelu „Višegrad“ bio je zakazan predizborni skup članova i simpatizera ove stranke. Sala hotela bila je mala da primi sve zainteresovane. Šta se tačno desilo, ko je pucao i izazvao nered, hroničari tog vremena nisu zabilježili. Miting je prekinut, nastala je opšta gužva i bilo je na desetine povrijeđenih. Intervenisala je žandarmerija, Spaho je brzo i bezbjedno napustio grad, a izgrednici su pohapšeni.

Šta je bio povod da se puca na političkom skupu, nikad javnosti nije objašnjeno. Malo njih je znalo pravu istinu, ali su priče i glasine o pokušaju atentata na stranačkog prvaka Mehmeda Spaha, danima bile glavna tema uzburkane čaršije.

Ono što se sigurno znalo jesu posljedice: za glavne krivce optuženi su Milivoje Božić, abadžija i Milan Gavrilović, šumar, koga je ovaj događaj koštao činovničke službe u Višegradu, jer je po kazni premješten u Kačanik, mjesto na granici Srbije sa Makedonijom.

Dramatični događaj vremenom je zaboravljen. Ostalo je zabilježeno da su stranački nesporazumi, netrpeljivost i podjeljenost, razijedali društvo tog doba.

P. S. Podaci o ovom događaju nalaze se u neobjavljenoj monografiji Milana Kodža „Višegrad između dva svjetska rata“.

DIVNA VASIĆ – visegradskevijesti.com

Check Also

32693331_2140751649489124_6376006253742653440_n

Višegrad 1938. godine

Višegrad 1938. godine – Kraljevina SHS , otvaranje Narodnog doma ( kasnije gimnazije) sagrađenog u …

Powered by Master Media (TM)