Vrijeme

PLUS PONOVO DIVLJA Danas sunčano i ugodno toplo, a evo kada će Bosnu “zapljusnuti” novi TOPLOTNI TALAS

Pretežno sunčano i toplo vreme danas će preovladavati u Republici Srpskoj i FBiH. Jutro je sveže i uglavnom vedro, samo ponegde oko reka i po kotlinama na severu i istoku uz prolaznu maglu.

dh-ktkqTURBXy9iYWQxYWUyOWNkZjA1ZWY5M2EyZjQ1ZGE1ZTRmNzk1NC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Tokom dana biće sunčano uz dalji porast temperature pa će u mnogim predelima biti vrlo toplo, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srpske.

Jutarnja temperatura vazduha biće od devet do 14 stepeni, na jugu od 16 do 21 stepen Celzijusov, a najviša dnevna od 26 do 32 stepena, na jugu do 35 stepeni Celzijusovih.

Temperatura izmerena u 7 časova

Klekovača sedam, Ribnik, Sokolac i Han Pijesak devet, Istočno Sarajevo i Majevac 10, Rudo i Prijedor 11, Novi Grad i Banja Mlječanica 12, Kalinovik i Krupa na Vrbasu 13, Banjaluka, Krupa na Uni, Kotor Varoš i Doboj 14, Kneževo, Čelinac, Bijeljina 15, Bileća 16 i Trebinje 19 stepeni Celzijusovih.

Meteorolog Nedim Sladić za N1 je rekao da bi utorak trebao ostao još prijatan, ali će već mnogima na severu i jugu BiH biti vruće uz pretežno sunčano vreme, pri čemu bi dnevni razvoj naoblake u većem delu zemlje izostao.

Takav trend vremena, uz izuzetak dnevnog razvoja oblačnosti, bi se nastavio i u narednom periodu, barem do subote. Od srede do petka imaćemo kontinuiran rast temperatura, kako jutarnjih, tako i dnevnih, po svakom idućem danu za oko 2 do 3 stepenu. U pomenutom periodu biće i dalje pretežno sunčano i vrlo vruće vreme, pri čemu će umeren razvoj dnevne naoblake biti prisutan na najvišim nadmorskim visinama, ponajpre jugoistočne i zapadne Bosne iz kojeg vrlo retko može pljusnuti slab i kratkotrajan pljusak kiše.

Jutarnje vrednosti temperatura u ovom periodu bi se kretale uglavnom od 14 do 20, na jugu od 19 do 24 stepena. Najviše dnevne od srede do petka, gotovo posvuda između 33 i 40 stepena, pritom računajući i na dodatni rast jutarnjih vrednosti temperatura za 1 do 2 stepena.

Međutim, situacija za subotu deluje nešto malo drukčije i malo nestabilnije, ponajpre na zapadu zemlje. Po visinskom sloju bi se probilo nešto malo vlage iz alpskog područja prema našim krajevima pa bi se atmosfera uspela destabilizovati, no i dalje bi kružio vrlo vruć vazduh.

Na prethodno zagrejanu podlogu, prema kraju dana i u toku noći mogući su jači grmljavinski procesi, lokalno i slabije izraženo nevreme praćeno kišom, pljuskovima, grmljavinom i prolazno pojačanim vetrom, no nije isključena i pojava sitnijeg grada, ali to neće biti oni pljuskovi koji će uspeti rashladiti zemlju. Prolazno za vreme nestabilnosti temperatura se može spustiti za oko 7 stepeni i već pri njihovom odmicanju, one ponovo rastu. Slična situacija ostaje i u nedelju.

Ponedeljak donosi većinom sunčano i vrlo vruće, a temperature i dalje ostaju prilično visoke. Jutarnje vrednosti temperatura uglavnom između 18 i 25, a dnevne od 34 do 40 stepeni, piše N1.

 

 

 

E. B. /blic.rs