Aktuelnosti RS

OPREMOM KOJU KORISTI I NASA Branislav Milovanović, svetski neurokardiolog leči pacijente u RS: STRES okidač mnogih BOLESTI

vwzktkqturbxy9lmjnjmtk1ndm0zwy4otu0ztkynmm1otc2zjjhmzmwoc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Dijagnostika i oprema koju koristi i NASA, omogućili su da se u RS, u proteklih godinu i po dana, otkriju mnoge bolesti kod pacijenata koji godinama nisu imali pravu dijagnozu.

Reč je o savremenoj neurokardiološkoj dijagnostici koja je u RS stigla zahvaljujući profesoru Branislavu Milovanoviću, jednom od najvećih svetskih stručnjaka i pionira u ovoj oblasti.

Osnivač Neurokardiološke laboratorije u KBC Bežanijska kosa, u Banjaluci jednom mesečno pregleda pacijente iz BiH, kod kojih se testiraju funkcije autonomnog nervnog sistema, koristeći TILT test. Ova sofisticirana oprema se koristi u dijagnostici kriza svesti, ali ne i isključivo za te probleme.

– To je vrhunska dijagnostika koja se razvila u poslednjih desetak godina. Među prvima smo je u Evropi uveli u Beogradu, a sada i u Banjaluci. Na ovim prostorima ta dijagnostika postoji još samo u KC Ljubljana, a u čitavoj Evropi, pa i Americi, ima tek nekoliko centara koji se ovim bave – kaže Milovanović.

U Banjaluci je već pregledao oko 2.500 pacijenata, a kaže da je ovde naišao na mnogo teže slučajeve obolevanja nego u Srbiji. Za to je zaslužan, kaže, i stres kojim su ljudi ovde pogođeni tokom rata. Stres je najveći faktor rizika koji povećava učestalost poremećaja funkcija autonomnog nervnog sistema, a koji reguliše rad svih naših organa.

 

Foto: Ilustracija / Promo

– Zbog stresa dolazi do pada imuniteta, a tada se aktiviraju virusi, nastaju infekcije i bolest. Ustanovili smo da su najčešći uzrok kriza svesti akutne i hronične infekcije koje naprave poremećaje u funkciji autonomnog nervnog sistema. I nije samo tu u pitanju kriza svesti. Ona je samo jedan nagoveštaj da se nešto dešava u organizmu. Imate i druge bolesti koje to prate, a često su to, recimo, obolenja štitne žlezde. Odjednom nađete da imate deset bolesti, a to je zapravo jedna bolest koja se manifestuje na više načina. To je suština i problem medicine. Imamo eksperte za nogu ili glavu, a niko to ne povezuje – ističe Milovanović.

 

Foto: EuroBlic / RAS Srbija

Ova tehnologija se, kaže, koristi kod dijagnostike gotovo svih bolesti.

– To je zato što je u osnovi svih bolesti poremećaj te funkcije autonomnog nervnog sistema, koji je naš tihi dirigent. Zahvaljujući ovoj dijagnostici, možemo da vidimo vrlo fine promene i oštećenja tog nervnog sistema. Možemo da otkrijemo čak i promene kada se bolest nije manifestovala, a možemo i da ukažemo na opasnost od određene bolesti i da na vreme reagujemo. Ova oprema nam omogućava i izbor prave terapije – kaže on.

Da bi se neko bavio ovom vrstom lečenja, mora da ima i znanje iz fizike, matematike, fiziologije, genetike, psihologije i drugih nauka. To je potpuno novi pristup u medicini.

– Pokušavamo da razvijemo novi pristup, u smislu personalnog pristupa u lečenju bolesti. Ne tretira se samo jedan organ, već čitav organizam. Budućnost je uopšte u razvoju te grane medicine, koja je rapidno porasla zahvaljujući pomoći fizike i matematike – ističe Milovanović, koji je član Evropske akademije nauka i umetnosti.

blic.rs