Zanimljivosti

Novi hakerski napad, preuzeta kontrola nad britanskim antivirus programom

KFak9kpTURBXy83OGNmNDExZTRhZWJjYzhiNzg4MjVmNmEzNTlkODY3Zi5qcGeRlALNBLAAwoGhMQI

U softver britanske kompjuterske kompanije “Piriform” upali su hakeri i instalirali programe koji im omogućavaju da preuzmu kontrolu nad desetinama miliona uređaja, saopštila je danas ta kompanija.

Taj maliciozni program ubačen je u legalni softver pod nazivom “Si kliner” koji se za androide i kompjutere sa interneta, skine pet miliona puta nedeljno.

On služi za čišćenje programa koji se ne koriste i kolačića sa reklamama, kao i za ubrzanje rada uređaja, prenosi Rojters.

[ads1]

“Si kliner” je glavni proizvod “Piriforma” koju je u julu kupila kompanija “Avast”, jedan od najvećih svetskih prodavaca antivirusnih programa, koja obezbeđuje usluge za očuvanje bezbednosti kompjutera.

U trenutku te kupovine, 130 miliona ljudi je koristilo “Si kliner”.

Kako se navodi, verzija “Si kliner-a” koja je u avgustu skidana sa interneta sadržala je skrivene administrativne alate koji su pokušavali da se konektuju na nekoliko neregistrovanih veb stranica, prvenstveno kako bi skinuli dodatne programe koji nisu dozvoljeni.

– Ne postoji ništa što su korisnici mogli da primete – rekao je istraživač za bezbednost Kreg Vilijams iz kompanije “Sisko”.

blic.rs

[ads2]