Zanimljivosti

Nissan X-Trail 1.6 dCi acenta XTronic

nissan-x-trail-16-001

Za avanturu sa stilom

 

 

U segmentu SUV modela vlada bespoštedna borba. Kao specijalista za vozila sa pogonom na četiri točka, Nissan se još 2000. godine uključio u ovu borbu sa modelom X-Trail. Prva generacija je ostala na tržištu sve do 2007. godine i prodata je u 1.7 miliona primeraka, pri čemu je bila postavljena na FF-S platformu. Druga generacija imala je nešto izdašnije dimenzije i bila je postavljena na Nissanovu C platformu, koju je delila između ostalih i sa Renaultom Koleos. I najzad, na Salonu automobila u Frankfurtu 2013. godine predstavljena je i poslednja, aktuelna treća generacija.

Najnovija generacija koristi platformu CMF-CD, koju su zajedničkim snagama razvili Renault i Nissan. Pored X-Traila, ovu platformu koriste i Nissan Qashqai, Renault Kadjar, ali i novi Espace, kao i Megane četvrte generacije. Pomenuta platforma zahvaljujući upotrebi poboljšanih čelika obezbeđuje do 30 odsto veću čvrstinu, ali i do 100 kg manju masu čitavog automobila. Obzirom na porast dimenzija u aktuelnoj trećoj generaciji, novi X-Trail sada može da se svrsta u grupu krosover SUV-ova srednje veličine.

Novi Nissan X-Trail kombinacija je uglađenog urbanog dizajna i čvrstine koja odlikuje terenska vozila, pa je istovremeno i dinamičan i elegantan. Izvajanih kontura i aerodinamičnih oblina, ovaj automobil je dizajniran za avanturu sa stilom.

 
Posmatrajući automobil kao celinu, mora da se konstatuje da umnogome podseća na manji Qashqai, što mu se nikako ne može uzeti kao mana. Na prednjem delu automobila ističu se „bumerang“ dnevna svetla, koja možemo sresti i na Qashqaiju, ali i na većem Patrolu. Maska hladnjaka je izvedena u trodimenzionalnom stilu, sa prominentnim logom proizvođača i hromiranim detaljima. U cilju ostavljanja utiska masivnosti na posmatrača, prednji branik je bogato dimenzioniran, sa velikim usisnikom za vazduh.

Bočne linije su fluidne, naglašenih lukova točkova, koji su dodatno zaštićeni mat crnom plastikom. Veliki aluminijumski naplatci od 19 inča deluju elegantno i agresivno, pri čemu su izvedeni u dvobojnom koloritu. Hromirani okviri prozora pokazuju želju prizvođača da ostavi utisak „premijum“ automobila, dok veliki bočni retrovizori povećavaju preglednost. Plastične mat crne zaštite se provlače i stranama automobila, sakrivajući sajtne od štetnog dejstva kamenčića kojima ovo vozilo može da bude izloženo, istovremeno koketirajući sa terenskim aspiracijama, koje X-Trail ipak ne poseduje.

Na krovu su svoje mesto pronašli i hromirani uzdužni nosači. Na zadnjem delu dominiraju velika peta vrata koja se otvaraju dovoljno visoko i široko, kao i diskretni spojler sa inkorporiranim trećim stop svetlom. Masivni zadnji branik u svom donjem delu poseduje mat crnu plastiku, koja i ovde ima više estetsku ulogu nego pravu funkciju.

 
Za razliku od modela prethodne generacije, bar u dizajnerskom smislu, ne možemo da se otmemo utisku da je nova generacija prilično „smekšala“, što će možda neko uzeti i kao manu. Četvrtasti oblik klasične kockice je nestao, nestala su svetla za offroad vožnju sa krova, a rezultat napora dizajnera je vozilo mekih i fluidnih linija, sa dosta dodataka koji naglašavju eleganciju, bar kada je testirani nivo opreme u pitanju. Sve u svemu, bela perla boja, alumijumski naplatci od 19 inča sa crnim detaljima, dosta hromiranih detalja i plastične zaštitne obloge, daju veoma uspešan dizajnerski miks kome objektivno nema šta da se prigovori. Ko traži pravog, „rasnog“ terenca, kako u dizajnerskom, tako i u mehaničkom smislu, sa novom generacijom X-Traila je definitivno na pogrešnoj adresi.

Ulazak u automobil je izuzetno lak, zahvaljujući bočnim vratima koja se široko otvaraju. Ugao otvaranja zadnjih vrata je gotovo 90 stepeni, što garantuje izuzetan pristup prostranoj zadnjoj klupi, što će definitivno ceniti roditelji koji stavljaju decu u njihova sedišta. Na prednjim sedištima ima zaista puno prostora, pozicija sedenja je očekivano povišena i preglednost je odlična. Prednja sedišta, kao i stub upravljača nude široke mogućnosti podešavanja, tako da je zaista izuzetno lako smestiti se udobno. Zadnja klupa takođe oduševljava svojom ponudom prostora, kao i mogućnostima podešavanja. Naslon je moguće podesiti u čak osam pozicija, cela klupa je postavljena na horizontalnim klizačima, tako da pozadi kada se podesi na adekvatan način mogu da se ispružei noge. Takođe, u cilju što veće polivalentnosti, naslon može da se obore u odnosu 40/20/40. Upotrebljeni materijali su kvalitetni, a sami spojevi su precizni, pri čemu je i kvalitet izrade na visokom nivou.

 
Ispred vozača nalaze se analogni instrumenti, koji su dovoljno pregledni i informativni. Dva velika, obrtomer i brzinomer pružaju već standardne informacije, dok su se unutar njih smestili pokazivač količine goriva, kao i indikator temperature rashladne tečnosti. Između njih smešten je veliki ekran putnog kompjutera.

Centralna konzola umnogome podseća, čak bi se moglo reći da je identična sa modelom Qashqai. To se nikako ne može uzeti kao mana, jer je ergonomija odlična. Sasvim visoko postavljeni su ventilacioni odvodi, dok se ispod njih nalazi ekran osetljiv na dodir Nissanovog Connect sistema, kao i komande automatskog dvozonskog klima uređaja. Iza ručice CVT menjača nalaze se mesta za odlaganje osvežavajuih napitaka, koji sasvim zgodno poseduju ventilacione otvore čime se obezbeđuje njihovo hlađenje. U centralnom naslonu za ruke smeštena je velika ostava za sitnice, koja sasvim dobro ispunjava svoju funkciju. Na obruču upravljača koji je obložen kožom nalaze se komande audio sistema, ali i komande tempomata.
 

Prtlažnik je zapremine između 550 i 600 litara, već u zavisnosti od položaja zadnjih sedišta. Nissan navodi da je za novi X-trail pripremio i poseban sistem koji omogućava personalizaciju i prtjažnog prostora i njegovu adaptaciju potrebama korisnika. Podeli-i-sakri sistem za konfigurisanje prtljažnog prostora dopušta da se sve podesi za tren oka, i to samo jednom rukom. Sistem pokretnih polica i odeljaka omogućava obilje različitih postavki, a tako je jednostavan da može da se koristi samo jednom rukom. Kao i kod Qashqaija, predviđene su dve praktične police, koje ga pregrađuju po horizontali i vertikali, kako bi se sprečilo tumbanje osetljivih stvari. Uzgred, obara se i suvozačevo sedište, što omogućava utovar predmeta do 2,6 m dužine, pri čemu su vrata prtlažnika sa električnim otvaranjem/zatvaranjem.

Pomenuti sistem značajno olakšava korišćenje prtljažnika, pri čemu dodaje i osećaj više klase. Po želji, mogu da se poruče i još dva sedišta koja se nalaze u prtjažniku, a koja su suštinski namenjena deci ili sitnijim osobama. U slučaju njihovog prisustva, prtljažnik se smanjuje na svega 130 litara, ali onda X-Trail može da preveze i do sedam osoba, što ponekad može dobro da dođe.

Testiranje po EuroNCAP protokolu pokazalo je da je novi X-Trail zaista bezbedan automobil. Osvojio je svih pet zvezdica, pri čemu je zaštita odraslih putnika vrednovana sa 86, a dece sa 83 odsto. Zaštita pešaka je ocenjena sa 75, a upotreba elektronskih sistema asistencije vozaču takođe sa 75 odsto. Sada već sasvim standardno, Nissan poseduje ABS i ESP, pri čemu je japanski proozvođač inaugurisao i sistem Active Trace, koji koriguje eventualni gubitak kontakta prednjih točkova sa podlogom putem kočenja svakog točka pojedinačno.

Nissanova najnovija tehnologija Sigurnosnog štita jeste sveobuhvatni pristup bezbednosti koji predstavlja jedan od lajtmotiva nove generacije popularnog X-Traila. Pametna tehnologija pomaže vozaču da prati stanje u  vozilu i njegovoj okolini. Tu je recimo upozorenje kada vozač skrene iz svoje trake (LDWS), kao i sistem kontrole pritiska u pneumaticima (TPMS). Sistem za kontrolu pritiska u pneumaticima (TPMS) i alarm odgovarajućeg pritiska obaveštavaju kada pritisak u pneumatiku padne na niske vrednosti. X-Trail pazi na vozača i prati  vožnju, pri čemu se prilkom detekcije iscrpljenosti, pospanosti ili dekoncentrisanosti vozača, na naprednom Drive-Assist displeju pojavljuje upozorenje.

 
Takođe, X-Trail koristi napredni sistem koji ume da čita saobraćajne znakove, uključujući i one za ograničenje brzine, a informacije ispisuje na pomenutom, naprednom Drive-Assist displeju. Sistem upozorenja na mrtav ugao detektuje vozilo u takozvanom „mrtvom uglu”, pri čemu se pojavljuje indikator na vozačevom ili suvozačevom retrovizoru, kao i na displeju. U slučaju ignorisanja njegove poruke, ovaj indikator počinje da trepće i da se zvučno oglašava ukoliko se uključi pokazivač pravca sa iste strane.

Sistem za kontrolu neželjenog izlaska iz saobraćajne trake oglašava se i audio i vizuelnim upozorenjem ukoliko vozilo napusti traku bez uključenog pokazivača pravca. Pored toga, sistem za detektovanje pokretnih objekata (Opcija kontrole za kružni pregled sa detektorom pokretnih objekata) upozorava vozača da se nešto kreće u blizini X-Traila. Pored toga, asistencija dugih svetala automatski vraća srednje svetlo kada detektuje vozilo koje dolazi u susret, odnosno sporije vozilo koje sustiže sa zadnje strane. Po prolasku ovih vozila, duga svetla će opet sama da se uključe. Osim toga, u ponudi je i opcija upozorenja na čeoni sudar sa autonomnim kočenjem, što je efikasna i korisna opcija u uslovima gradske vožnje. Prilikom parkiranja sistem koristi sistem nadzora od 360 stepeni koji na ekranu multimedije pruža sliku iz ptičje perspektive i olakšava parkiranje (sistem četiri kamere).

 
Acenta paket opreme kod novog X-Traila je izuzetno bogat. Pored standardne centralne brave, električnih podizača prozora, električno podesivih i preklopnih spoljnih retrovizora, ugrađen je i sistem asistencije prilikom parkiranja koji se sastoji od četiri kamere i koji omogućava parkiranje u milimetar, uz minimalni period privikavanja. Takođe, tu su i parking senzori napred i pozadi koji zvučnim efektima upozoravaju na prepreke.

Automatski dvozonski klima uređaj stvara prijatnu atmosferu u automobilu. Perla boja karoserije, kao i atraktivni naplatci od 19 inča spadaju u elemente dodatne opreme. Opcija električno pokretanih vrata prtljažnika pruža osećaj više klase, dok sedišta presvučena kvalitetnim plišem garantuju udoban boravak. U današnje vreme ni jedan automobil, odnosno opis automobila ne može da se zamisli bez multimedije, odnosno infotainmentu. Nissan je i na ovom polju uložio dosta napora kako bi kupcima modernog doba pružio što više opcija.

Nissan Connect opremljen je širokim spektrom funkcija, pri čemu je lak za korišćenje zahvaljujući ekranu dijagonale od sedam inča, visoke rezolucije, osteljivim na dodir i sa zaštitom od refleksije. Moćnom kombinacijom audio, navigacionih i komunikacionih funkcija, kao i najsavremenijom opcijom povezivanja i integracije pametnih telefona, ovaj sistem nudi opciju integracije pametnih telefona. Ova opcija omogućava uživanje u najsavremenijoj listi aplikacija u udobnosti Nissan displeja, skrojenoj tako da poboljša doživljaj vožnje na bezbedan način. Zahvaljujući tome, X-trail postaje integrisani deo dinamičnog načina života savremenog čoveka, baš kao što je to učinio pametni telefon ili tablet ili kompjuter. Ovaj sistem objedinjuje i funkciju navigacije, kao i mogunost audio striminga – puštanje pesama sa tableta ili mobilnog telefona na Nissan Connect sistemu. Pored audio striminga, povezivanje može da se ostvari i putem USB, odnosno AUX ulaza.

 
Novi X-Trail je napustio poznati 2.0 dCi motor, i okrenuo se motorima manje radne zapremine, prateći aktuelne trendove downsizinga. Ispod poklopca motora nalazi se agregat radne zapremine 1.6 litara. Podela poslova u Renault-Nissan alijansi je dovela do toga da dizel motore razvija i proizvodi Renault, dok su za benzinske agregate srednje i veće radne zapremine zaduženi Japanci. Pomenuti dizel agregat 1.6 dCi prezentovan je pre gotovo pet godina. U eksploataciji pomenuti agregat se pokazao izuzetno pouzdanim, i pored modela Renault, može ga se nađe i kod Nissana, ali i u Mercedes-Benz modelima (npr. nova C klasa). Pripada najnovijoj generaciji Renault dizel agregata sa oznakom dCi. Na njegovom razvoju koji je koštao 230 miliona evra radilo je 160 inženjera i tehničara, a motor je u fazi ispitivaja na probnom stolu proveo preko 15.000 sati, što je ekvivalent 300.000 km teške eksploatacije.

Testiranjem na stazi i poligonima ovaj motor u fazi razvoja prevalio je 700.000 km i na taj način prikupljeni su značajni podaci i dostignuta je očekivana pouzdanost u radu motora i pored činjenice da je 75 odsto komponenti novo. On je radne zapremine 1.6 litara, poznat i pod kodnom oznakom R9M. Radi se o sasvim novom agregatu koji prati aktuelna stremljenja “downsizinga”. Iz nevelike radne zapremine dobijeno je 130 KS, uz obrtni moment od 320 Nm. Ovaj motor je zamena za poznati 1.9 dCi koji je otišao u zasluženu penziju.

 
Termalni menadžment motora dodatno umanjuje potrošnju i emisiju CO2, skraćujući vreme koje je potrebno da bi motor dostigao svoju radnu temperaturu. To je postignuto ugradnjom ventila koji sprečava cirkulaciju rashladne tečnosti oko komora za sagorevanje dok se ne dostigne radna temperatura. Ovaj ventil sarađuje sa klasičnim termostatom, pri čemu prvi olakšava i ubrzava dostizanje radne temperature, dok drugi zadržava klasičnu ulogu regulisanja temperature motora kada ona već dostigne radni opseg. Pumpa za ulje varijabilnog protoka predstavlja sledeću uštedu u energiji, jer umanjuje njen rad kada je potreba za protokom ulja smanjena i tako štedi gorivo.

Konstruktori motora značajnu pažnju posvetili su vrloženju vazduha u prostoru koji definišu klip i njegovo kretanje i glava motora. Osim toga, pažnja je posvećena i ubrizgavanju goriva u nekoliko faza, što takođe dovodi do mirnijeg rada i čistijeg izduva. Utisci iz eksploatacije su zaista vrlo, vrlo povoljni. Motor u svakom trenutku ima dovoljno snage, elastičan je, što može da se pripiše činjenici da je čak 80 odsto obrtnog momenta od 320 Nm dostupno već pri 1.500 o/min.

 
Ubrzanja na otvorenom putu i pored velike čeone površine ni u jednom trenutku ne ostavljaju mesto sumnji u efikasnost pogonske jedinice. Isključenjem start-stop sistema motor pokazuje da radi izuzetno diskretno u mestu, bez vibracija. Startovanje motora je lako i tiho, bez neprijatnih trzaja koje smo imali prilike da sretnemo kod konkurencije. Start – stop sistem posebno je razvijen za ovaj automobil i projektovan je za preko 410.000 startovanja motora, što je znatno iznad 300.000 km i to najsurovije gradske eksploatacije automobila. Po rečima inženjera, izdržljivost ovog sistema je preko sedam puta veća od do sada korišćenih konvencionalnih anlasera. Troškovi održavanja su smanjeni zahvaljujući činjenici da je za pogon bregaste osovine upotrebljen lanac.

Pomenuti agregat potrebno je držati iznad 1.500 obrtaja u minuti, kako bi se održala dinamičnost vožnje, što svakako olakšava i CVT menjač. On je sasvim dovoljan da pokrene 1,6 tona težak prazan automobil, koji ionako niko ne kupuje kako bi obarao brzinske rekorde. Suštinski, niska potrošnja, niski troškovi ekploatacije, kultivisan rad i odsustvo vibracija govore u prilog ovog motora, dok ipak ostaje pitanje da je 1.6 litara dovoljno da pokrene ovaj automobil. Odgovor je da, jeste, ali ipak treba ostaviti predrasude po pitanju zapremine motora na strani, što nije lako da se uradi.

 
Pogon je na prednje točkove, i ostvaruje se preko CVT menjača. Ovaj prenosni mehanizam, koji funkcioniše kao automatski menjač, suštinski ima neograničen broj prenosnih odnosa u menjaču, koji su fiktivno podeljeni tako da ih u manuelnom modu ima šest. Za razliku od ranijih menjača ovog tipa, u Nissanu X-Trail više ne pruža „gumast” osećaj i ne boravi u maksimalnim obrtajima dok traje ubrzanje, već obrtaji motora rastu i padaju promenom brzina.

Oslanjanje je podešeno na udobnost i pored naplataka od 19 inča, ima zaista jako dobro upijanje neravnina. Ponašanje u krivinama je uzorno za automobil ovog tipa, dok su kočnice jako dobre.

X-Trail je definitivno autoobil koji je polivalentan i nalazi se između klasičnog SUV-a i monovolumena, pri čemu u ovoj varijanti sa pet sedišta više naginje klasičnom SUV-u. Uz poslovični Nissan kvalitet, reputaciju proizvođača kvalitetnih vozila sa 4×4 pogonom (koji je namerno izostavljen na testiranom vozilu), kao i dobre garantne uslove, X-Trail se nameće kao dobar i pouzdan izbor većim porodicama ili ljudima koji vole „uzvišen” položaj u vožnji.

Tehničke karakteristike

 

Model Nissan X-Trail 1.6 dCi Xtronic Acenta
Motor 4-cilindarski redni, 4 ventila po cilindru, dizel R9M, postavljen napred poprečno, 2 bregaste osovine u glavi motora pokretane lancem, aluminijumska glava, kolenasto vratilo u 5 ležaja, Common Rail direktno ubrizgavanje, piezzo brizgaljke, Euro 6
Zapremina 1.598 cm3
Prečnik i hod klipa 80 x 79.5 mm
Odnos kompresije 15.4 :1
Najveća snaga 96 kW (130 KS) pri 4.000 o/min
Najveći obrtni moment 320 Nm pri 1.750 o/min
Prenos snage Na prednje točkove, CVT menjač
Hodni sistem Napred McPherson, spiralne opruge, poprečna trokraka ramena i stabilizator /   Pozadi nezavisni multilink
Upravljač Električni varijabilni servoupravljač s nazubljenom letvom
Kočnice Napred samoventilirajući diskovi, nazad puni disk, dvokružni hidraulični sistem sa ABS, EBD i BAS, ESP, TCS, Hill holder
Točkovi i pneumatici 225/55 R 19
Radijus okretanja 11,2 m
Dimenzije (D x Š x V) 4.640 x 1.820 x 1.715 mm, međuosovinsko rastojanje 2.705 mm, trag točkova 1580/1580 mm, zapremina prtljažnika 550/ 1.982 litara, rezervoar za gorivo 60 l, klirens vozila 210 mm
Mase Prazno vozilo 1.540-1600 kg, najveća dozvoljena 2.135 kg, dopušteno opterećenje 535 kg
Performanse Najveća brzina 180 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,4 sekundi
Potrošnja goriva Vožnja u gradu 6.0 l/100 km, na putu 4.9 l/100 km, u mešovitoj vožnji 5.3 l/100 km
Emisija CO2 139 g/km

 

netauto.rs