Vrijeme

Najhladniji deo ZIME tek nam predstoji: Narednih dana SNEG, temperatura i do -20 STEPENI

RTCktkqTURBXy83YjdhZjg5NTNiYmE3ZGJmNWRkYzc4NTgyMGE1MWQwYi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

U Srpskoj će i narednih dana padati sneg, a za vikend nas očekuje izuzetno hladno vreme sa temperaturom koja će u planinskim predelima ići i do minus 20 stepeni Celzijusa.

Analiza Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da će i danas biti jačeg snega, uz porast snežnog pokrivača.

– Sutra će biti slično vreme, sa jačanjem snega u noći na petak i u petak ujutru, dok se prestanak padavina očekuje se u subotu. Narednih dana temperatura će biti u blagom plusu, a priliv hladnijeg vazduha desiće se za vikend. U subotu će biti malo hladnije, uveče sa mrazom u svim predelima. U nedelju ujutru očekuje nas znatno hladnije vreme, sa temperaturom u nižim predelima do minus deset, a u višim minus 15, na planinama i do minus 20 stepeni. U nedelju će i dnevna temperatura u većini predela biti ispod nule. Dakle, očekuje nas pravi ledeni dan. U ponedeljak će biti jačeg mraza, tokom dana hladno, a od utorka kreće blagi porast dnevne temperature – kaže meteorolog Milica Đorđević.

Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promene BiH, podseća na staro verovanje da će, ako ne ugrize zubima, zima udariti repom.

[ads2]

 

– Nakon izuzetno toplog decembra i januara, dospevamo u najhladniji deo ove zime. Vikend nam donosi osetan pad temperature, a narednih dana biće i obilnijih snežnih padavina, posebno u planinskim krajevima. Posebno će biti hladno u nedelju i ponedeljak – kaže Kuštrinović.

Upozorava da bi u narednom periodu trebalo pažljivo pratiti vodostaje, koji su već u porastu.

– Narednih dana će krenuti topljenje snežnog pokrivača, što, zbog blagog rasta temperature, na sreću neće ići brzo, pa je i mogućnost poplava manja. Međutim, treba biti oprezan, jer će sneg stvoriti akumulaciju koja može da bude potencijalna opasnost za poplave, a predstoji nam i period koji karakterišu česte kiše – ističe Kuštrinović.

Dodaje da ovakvim vremenskim prilikama u potpunosti mogu da budu zadovoljni samo poljoprivrednici.

– Temperatura zemljišta se kreće od jedan do pet stepeni, što obezbeđuje sigurno mirovanje, a snežni pokrivač ima ulogu toplotnog izolatora – naglašava Kuštrinović.

Januar iznad proseka

Analiza Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da je srednja temperatura u januaru bila jedan do 1,5 stepeni Celzijusa viša od proseka u Hercegovini, pa sve do četiri stepena ponegde na severu. U većini predela RS ovo je treći najtopliji januar, posle 2007. i 2014. godine. Ove godine je temperatura za Božić iznosila i do 15 stepeni. Poslednji put ovako toplo za Božić bilo je 2014. godine. Najtopliji Božić u većini predela bio je 2011. – 16,2 i 2001. – 19,2 stepeni. Najhladniji Božić na severu i zapadu je bio 1985. – minus 14, a na jugu i istoku prošle godine – minus 16,6 stepeni.

[ads1]

 

Danas jače padavine, uz porast snežnog pokrivača

U BiH prepodne se očekuje više snega na jugu i istoku, a poslepodne na zapadu, uz najvišu dnevnu temperaturu od nula do sedam stepeni Celzijusovih.

Ujutro na jugu kiša, u ostalim predelima sneg, a nešto jače padavine očekuju se na planinama na jugoistoku i jugozapadu, uz porast snežnog pokrivača.

– Na severu i zapadu u prvom delu dana biće više suvog vremena uz slab sneg, a u Posavini i Semberiji će se mešati slaba kiša i susnežica – saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Sredinom dana padavine postepeno jačaju na zapadu uz dalji porast snežnog pokrivača. Najviše snega očekuje se u višim predelima Krajine, dok će na severoistoku i dalje biti manje padavina.

Duvaće slab do umeren severni i severoistočni vetar, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

blic.rs