Vrijeme

MOGUĆE TEMPERATURE DO 30 STEPENI: Ovo je detaljna prognoza za septembar

121410_pjimage_f

 

VELIKE razlike u temperaturi obeležile su poslednji avgustovski vikend u Srbiji i prema najavama meteorologa „posle obilnih padavina u proteklim danima pred nama je pretežno suv period“.

Temperatura će postepeno da raste i u narednom periodu možemo očekivati sunčane dane sa +25 do +30 stepeni Celzijusovih.

Prvi dani u novoj sedmici i novom mesecu donosi hladna jutra, u planinskim kotlinama jugozapadne Srbije vrlo hladno vreme uz minimum +3 stepena, dok bi tokom dana bilo promenjivo oblačno i uglavnom suvo uz dnevne temperature od +17 do +23 stepeni Celzijusovih. To potvrđuje u objavama vremenskih prognoza i za „Blic“ meteorolog Marko Čubrilo.

 

[ads1]

 

 

– Naoblačenje uz slabu kišu ponegde možemo očekivati u sredu, a zatim barem do oko 9. septembra suvo i stabilno i polako sve toplije vreme. U utorak, u odnosu na ponedeljak, neće biti veće promene, ali će krajem dana na severozapadu biti nešto više oblaka kao najava premeštanja novog, slabog, hladnog fronta u sredu, kada će uz prolazno naoblačenje i jačanje severozapadnog vetra ponegde biti slabe, prolazne, kiše ili retkog pljuska i to uglavnom nad severnim i istočnim predelima. U utorak dnevni maksimum od +18 do +25 stepeni Celzijusa, na jugu oko +30, u sredu dnevni maksimum ponovo u manjem padu i trebao bi se kretati od +14 do +21 stepen – kaže Marko Čubrilo.

Od 2. septembra, u četvrtak, i do kraja nedelje jutra će biti vrlo sveža, ponegde uz pojavu magle. Tokom dana će, najavljuje Čubrilo, uglavnom biti pretežno sunčano i polako toplije ali sve do oko 07. septembra maksimumi na kopnu neće prelaziti +26 stepeni Celzijusa i uglavnom će se kretati od +20 do +25 stepeni.

– Oko 08. septembra, formiranjem ciklona nad Đenevskim zalivom, uslediće dotok još toplijeg vazduha i maksimumi na kopnu će se ponegde kretali oko +30, a na jugu i do +32 stepena Celzijusa. Vetar bi se okrenuo na južni i jugoistočni, dok bi na Jadranu duvao jugo. Za sada deluje da taj ciklon neće u većoj meri širiti uticaj ka kopnenom delu regiona, dok modeli posle 13. septembra. povećavaju amplitudu sinoptike što bi mogao biti signal da nas sredinom meseca čeka jače pogoršanje i zahlađenje. Svakako od 30. avgusta ipak malo lepše vreme, ali neko jače otopljenje za sada moguće tek za oko devet dana – poručuje Čubrilo.

 

[ads2]

 

I prema ranijim najavama meteorologa, profesora geografije iz Novog Sada Marka Čubrila, početak septembra, posle kraćeg kišnog i hladnog perioda, ponovo donosi više sunca, promenjivu oblačnost uz male šanse da samo ponegde bude prolazne slabe kiše.

– Negde prema sredini meseca ili malo ranije, ima signala za novo zahlađenje ali uz vrlo malo padavina. Obzirom da će se oko 6. septembra. ka evropskom delu Atlantika približavati bivši tropski ciklon (uragan) svaka prognoza posle tog datuma je upitna. Sumirano, posle prve nedelje septembra koja bi donela dosta sveže vreme uz ređe padavine, može doći do konkretnijeg otopljenja.

 

Novosti online