Breaking News
Home / Vrijeme / MALO SNIJEGA I PUNO OLUJA Ova zima će biti dosta drugačija od prethodne, a OVO je dugoročna prognoza

MALO SNIJEGA I PUNO OLUJA Ova zima će biti dosta drugačija od prethodne, a OVO je dugoročna prognoza

zima-Banjaluka-872x581

 

Iako je neizvjesno kako će se pandemija razvijati u narednim mjesecima, barem kroz prognozu tima meteorologa „AccuWeather“ jasnije je kakvo vrijeme Evropljani mogu očekivati u narednim mjesecima.

Na prelazu s jeseni na zimu predviđa se da će se oluja pomjerati prema jugu Evrope, gdje će se kretati Sredozemnim morem.

– Mislim da će u poređenju s onim što smo imali ranijih godina u Španiji, Portugalu i južnoj Francuskoj biti puno olujnije – rekao je meteorolog Alan Repert koji predviđa da će oluje ugroziti živote i imovinu u cijeloj južnoj regiji Evrope.

Neki od većih evropskih gradova koje ove zime očekuju olujniji vremenski uvjeti su Lisabon, Portugal, Madrid, Barcelona, Nica, Rim, Atina i Bukurešt.

Oni navode da bi se kišno i olujno vrijeme moglo pomjeriti i prema Balkanu, što će rezultirati povećanim rizikom od poplava, posebno na zapadu Balkana i u sjevernoj italiji.

S druge strane, prognoziraju se orkanske bure u Hrvatskoj te na istoku Italije.

Uprkos najavama olujne zime na jugu Evrope, to ne znači dobre vijesti za ljubitelje snijega u ovoj regiji.

Snijeg bi u pojedinim dijelovima Evrope trebao početi padati u decembru, ali tek će januar i februar donijeti malo veće količine bijelog pokrivača. Iako su se već počela otvarati veća evropska skijališta, meteorolozi predviđaju da većinu njih očekuju loši uslovi zbog manjka snijega.

 

Autor Srpskainfo

Check Also

153149

Pretežno oblačno

U većini krajeva u Republici Srpskoj i FBiH danas će biti pretežno oblačno vrijeme, mjestimično …

Powered by Master Media (TM)