Aktuelnosti RS

Konjic privukao i CNN

20161011161001_391846KONJIC – U produkciji CNN-a, fotoreporter i snimatelj Kristofer Bobin u utorak je u Titovoj Atomskoj ratnoj komandi u Konjicu počeo da snima dokumentarni film o Projektu “Bijenale D-0 ARK Underground”, odnosno o hladnoratovskom periodu kojim se ovaj projekat bavi u posljednjih osam godina.

Prema riječima Bobina, urednici CNN-a iz Njujorka veoma su zainteresovani da kroz novi CNN-ov dokumentarni format pod nazivom “Great Big Story” svjetskoj javnosti predstave priču kako je i za koga građen i o tome kako su svjetski umjetnici sačuvali od propadanja grandiozni vojni objekat-muzej ARK.

“Od samih početaka, baveći se hladnim ratom kao okosnicom projekta, nastojali smo da uz pomoć poznatih svjetskih umjetnika ispričamo priču o tom periodu, o vremenu kada je, između ostalih, i Titova Atomska komada (ARK) građena. Danas, nakon tri ciklusa Projekta “Bijenala”, možemo reći da smo uspjeli”, kazao je Edo Hozić, osnivač Projekta “Bijenale D-0 ARK Underground”.

Ako je ARK građen da zaštiti Tita i 350 odabranih od atomske kataklizme, nastavio je Hodžić, danas je on – ARK, zaštićen umjetničkim djelima od propadanja.

“Danas je ARK vremenska mašina kojom putujemo u prošlost, ponekad u budućnost, a sve to zahvaljujući djelima više od stotinu umjetnika iz 32 zemlje svijeta. Brojni su svjetski mediji, i elektronski i pisani, prenosili informacije o Projektu ‘D-0 ARK Underground’. Ipak, dobiti pozornost CNN-a posebna je čast”, zaključio je Hodžić.

Titov bunker u Konjicu godinama je bio dobro čuvana tajna. Građen je u tajnosti od 1953. do 1979, pod nazivom D-0 ARK da bi se u slučaju atomske katastrofe tu sklonili Tito i njegovi najbliži saradnici. Ovaj impozantni prostor, betonske masovne konstrukcije, leži na oko 6.500 metara kvadratnih prostora i oko 300 metara dubine ispod površine zemlje. Ovaj objekat, koji podsjeća na lavirint, sa više od stotinu prostorija i potpuno sačuvanim inventarom (sastoji se od brojnih rezidencijalnih prostora, sala za konferencije, kancelarija i predsjedničkog bloka), bio je predviđen da obezbijedi nesmetan život za 350 ljudi tokom šest mjeseci. Do devedesetih godina izgradnja (u koju je investirano 4,6 milijardi američkih dolara) i postojanje ovog bunkera bila je najstrože čuvana vojna tajna.

nezavisne.com