Svijet

Katalonija danas o zakonu o referendumu, kriza na pomolu

h_53578976_620x0

Očekuje se da će Katalonija danas usvojiti zakon kojim se postavlja temelj za referendum o nezavisnosti 1. oktobra, a kojem se Madrid žestoko opire, što nagoveštava najdublju političku krizu u Španiji posle više decenija.

Referendum će danas zvanično biti raspisan, rekao je neimenovani izvor blizak katalonskoj regionalnoj vladi, prenosi AFP.

Očekuje se da će stranke koje su za otcepljenje, a koje kontrolišu regionalnu skupštinu u ovom bogatom severoistočnom regionu, usvojiti predlog zakona, ignorišući odluku španskog Ustavnog suda kojom se referendum proglašava neustavnim.

Predlog zakona o referendumu o nezavisnosti biće na dnevnom redu specijalne sednice parlamenta, bez rasprave, a potom će ga najviši zvaničnici katalonske vlade brzo potpisati, navodi francuska agencija.

Kriza je na pomolu u Španiji tri nedelje nakon džihadističkih napada izvedenih u Barseloni, glavnom gradu Katalonije, i obližnjem letovalištu u kojima je ubijeno 16 osoba i ranjeno više od 120 ljudi.

Katalonska televizija od ponedeljka uveče emituje reklamu u trajanju od 10 sekundi na kojoj je prikazana železnička pruga sa dva koloseka uz poruku: “Imaćete priliku da odlučite, hoćete li je odbaciti?”.

Cilje reklame je da se Katalonci ohrabre da glasaju na spornom referendumu, koji će tražiti ako žele da “Katalonija bude nezavisna zemlja u obliku republike”.

Španski premijer Marijano Rahoj u ponedeljak je optužio katalonsku vladu da tim zakonom pokušava da “zaobiđe sve pravne procedure” i obećao da će zakon odmah osporiti na sudu.

Rahojeva vlada je, takođe, zapretila pravnom akcijom protiv najviših katalonskih političkih zvaničnika koji su umešani u pitanje referenduma.

Katalonija, region sa 7,5 miliona stanovnika koji ima sopstveni jezik i običaje i donosi oko petinu španskih prihoda na polju ekonomije, ima značajna ovlašćenja po pitanjima kao što su obrazovanje, zdravstvo i socijalno osiguranje.

Međutim, ekonomske nedaće Španije i viđenje da ta region plaća više poreza nego što dobija investicija i sredstava od Madrida, doprineli su da pitanje otcepljenja sa margine katalonske politike pređe u njeno središte, zaključuje AFP.

novosti.rs