Aktuelnosti Višegrad

KAD SE SVODE ŽIVOTNI RAČUNI

bez-naslovam-1-900x450

VIŠEGRAD – Promocija nove knjige višegradskog pjesnika, pisca i režisera Sava Škobića pod nazivom „ Pod stare dane „ bila je prilika da se čuju riječi kritike na ovu zbirku poezije ali i osjeti puls publike, ljubitelja pisane riječi.

U gradu djetinjstva Ive Andrića teško je biti pisac ali je Škobić svojom desetom knjigom natjerao mnoge da razmisle o životu i smislu životnog bitisanja.

Pjesnik i kniževni kritičar Slobodan Ristović je ocijenio da je po Škobiću život neprestano nadanje.

„ Kako onda uzeti onu „mastiljavicu“ , koja se koristi za svodjenje računa jer život je nečija računica. Sitniš kojim se okoristilo srce, nečije vjerovanje, da si od zlata, da se od tebe može umjesiti sunce. Da će se i najlažnija šaputanja obistiniti, prije nego što  kažeš – vrijeme je da poplatimo, „ rekao je o ovoj knjizi i životnoj filozofiji Škobićevoj pjesnik Ristović.

Škobićeva knjiga je nastala u dobro odmaklim godinama kad se gleda u prošlost i sa strepnjom očekuje budućnost. Tada je prilika da se prouče sve čovjekove uzbrdice i stranputice. Posebno ako se žena idealizuje.

„Savo umije da glorifikuje ženu pokazujući je kao ljubav koja donosi novi život sa milinom, koju on voli duboko, snažno i nježno, lišeno sujete, želeći da ona bude nasmijana i da joj ništa ne zaprijeti. Ona je samo njemu vidljiva najtananija tetovaža, njegova toplina oko srca što će isčeznuti onda kada on bude isčeznuo, a da li će iza toga ostati traga, ili će se sve brzo zaboraviti ostaje da pjesnik sluti i strijepi,“ napisala o Škobićevoj poeziji pjesnikinja Milica Vučković.

Bibliotekar Miljana Pecikoza ocjenjuje da treba realno u okvirima stvarnosti a ne fiktivne poetike gledati na poeziju Sava Škobića, rodjenog Travničanina, koga su, kako je napisao, vjetrovi rata spustili u Višegrad gdje živi i stvara.

Promocija knjige počela je na neobičan naziv pjesmom „ Ko će ti sutra te suze da briše „ koju je na splitskom festivalu pjevao Miki Jevremović i pjesmom „Vanja“ , pjeva je ansambl „ Romansa“ , za koje je Škobić svojevremeno pisao tekstove.

Škobićeve komedije za djecu i odrasle nagrađivane su i prevođene na hrvatski, makedonski i rusinski jezik a imale su postavke u više od 90 gradova bivše Jugoslavije.

Penzionerske dane Savo Škobić provodi u Višegradu.

Piše: Marijana Simanić

www.20minuta.net