Zanimljivosti

Hrana od koje vaša kosa raste

kosa-1

Istraživanja pokazuju da se razlog slabljenja i gubljenja kose krije u manjku vitamina i minerala, najviše vitamina B6 i E, kao i željeza i cinka.

Na jelovniku bi, shodno tom,e trebalo da svoje mjesto imaju piletina, riba, nemasni sir, jaja, bademi i jogurt. Ako ste u posljednje vrijeme primjetile da vam se kosa prorjeđuje, trebalo bi svakako da više pažnje posvetite ishrani i da pod obavezno smanjite unos masnoća, jer je jelovnik bogat masnoćama povezan s visokim nivoom testosterona, odgovornog za opadanje kose.

A kako se kosa uglavnom sastoji od proteina, logično je da je ishrana bogata proteinima dobar izbor za sve one koji imaju problema s slabljenjem kose.

Tako bi na vašem jelovniku trebalo da su nađu odresci od crvenog mesa, bogati proteinima, željezom i cinkom, ali ne previše često jer su bogati i štetnim masnoćama. Stoga se ipak uvijek radije odlučite za piletinu, ribu, nemasni sir, jaja, bademe i jogurt. Ništa manje korisni nisu ni soja i tofu, jer su bogati proteinima, a siromašni lošim masnoćama, dok su jaja i mliječni proizvodi dobar način da tijelu (pa i kosi) obezbjedite dodatni izvor proteina, hranjivih materija i minerala poput selena i magnezijuma.

Nedostatak željeza i cinka najveći je uzročnik opadanja kose, a krivac za lomljivu kosu je i nedostatak vitamina A, stoga se preporučuju zeleno i žuto povrće, iznutrice i mliječni proizvodi koji su bogati navedenim mineralima i vitaminima, a dobar izvor željeza je i suho grožđe koje igra važnu ulogu u proizvodnji hemoglobina, dijela krvi koji prenosi kiseonik u organe i tkiva.

Isto tako, važnost vitamina C za zdravlje kose takođe je značajna jer omogućava bolju cirkulaciju oko korijena dlake, pa tako materije nužne za rast brže i lakše dopiru do njega.

Stoga obavezno jedite narandže, a kako je za zdravlje kose važan je i vitamin E, ne zaboravite ni na bademe.

No, jedan od najčešćih razloga gubitka kose je manjak cinka u organizmu, jer on igra ključnu ulogu u regulisanju tjelesnih funkcija – od reprodukcije ćelija, pa do ravnoteže hormona. Ipak, ono najvažnije je da je on važan za žlijezde koje su spojene s folikulima kose tako da, ukoliko dođe do manjka cinka u organizmu, folikule slabe, a dlake se lome i opadaju.

Da biste to spriječili, jedite crveno meso, perad, dagnje, škampe i orahe i pritom imajte na umu da i unos prevelikih količina cinka može da dovede do opadanja kose.

narodnilijek.com