Aktuelnosti RS

Funkcioneri BiH ne odriču se privilegija od kojih se VRTI u glavi: Ni siromašnijeg naroda, ni BOGATIJIH političara

tmnktkqturbxy9iztq2odi0mtzkzmrjntu3mzy2ywvkzmu5m2e0ywrkmi5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Funkcioneri BiH, ne samo da su najplaćeniji u regionu, već uživaju i druge privilegije na kojima mogu da im zavide i kolege iz najbogatijih zemalja sveta.

Najveće plate imaju članovi Predsedništva BiH, oko 5.500 KM, predsedavajući Saveta ministara dobija oko 5.000 maraka, ministri nešto manje, poput parlamentaraca BiH kojima je „gola“ plata oko 4.500 KM. Zarade funkcionera RS gotovo upola su manje.

Međutim, plate su u ovoj priči najmanji problem. Političari BiH na račun države imaju skoro sve što požele – topli obrok, regres, naknadu za odvojen život, smeštaj, jubilarne nagrade, otpremnine, plaćen račun za mobilni i fiksni telefon, službeni autombil često s vozačem, plaćene avionske karte.

Država im plaća enormnu reprezenatciju – hranu i piće na račun budžeta, karte u javnom prevozu, gorivo ako putuju svojim vozilom, hotelske račune, lekarske preglede, izdavanje putnih isprava, obezbeđenje, pa čak i novine i stručnu literaturu.

Foto: EuroBlic / RAS Srbija

Retki su slučajevi kada su funkcioneri sami ukinuli privilegije, poput zabrane „belog hleba“, ukidanja naknada za rad u komisijama i regresa za one sa koeficijentom većim od četiri. Još su ređi pojedinci koji su se svojevoljno odrekli privilegija na koje imaju pravo – ministar komunikaija i transporta BiH, Ismir Jusko, odbio je da putuje biznis klasom, kao i članovi kolegijuma PS BiH, Ognjen Tadić i Mladen Bosić, dok je novi načelnik Zenice, Fuad Kasumović, obećao da će na posao vlastitim, a ne službenim vozilom.

Stavovi funkcionera i nevladinih organizacija o ovom pitanju su nepomirljivi.  Članica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma BiH, Aleksandra Pandurević, smatra da Savet ministara BiH zaslužuje pohvale zbog prošlogodišnje uštede od 23,3 miliona KM na materijalnim troškovima.

– Ne znam da li je to prvi put možda u istoriji institucija BiH da u jednoj godini imamo smanjenje, a ne povećanje broja zaposlenih – izjavila je Pandurevićeva.

Aleksandra PandurevićFoto: Dejan Božić / RAS Srbija Aleksandra Pandurević

Istovremeno, semafor javne potrošnje koga je postavila sarajevska Fondacija CPI pokazuje da su svi nivoi vlasti u 2016. već potrošili više od 12 milijardni maraka.

– Informacije koje svakodnevno pristižu ukazuju da se ništa značajno ne popravlja u odnosu prema javnim finansijama. Imamo i primedbu Evropske komisije da nema reforme javne uprave, da taj deo Reformske agende zaostaje. U revorskim izveštajima uglavnom se ponavljaju iste zamerke i to za iste institucije – kaže portparol CPI, Bakir Jalovčić.

Prema njegovim rečima, priča o uštedama zapravo je priča o moralnoj odgovornosti i principijelnosti političara. Uglavnom je pravilo da svi koriste sve raspoložive privilegije.

– Poslednji primer je glasanje u PS BiH oko smanjenja otpremnina, gde su parlamentarci odbili predlog SBB da se one ograniče na oko 9.900 KM i ostavili su limit od 30.000 KM. Ne znam šta bi još trebalo. Možda da im mandat traje deset godina, da imaju dva mandata, a da potom uzmu otpremninu i idu u penziju – ironično zaključuje Jalovčić.

Konsultant Centara civilnih inicijativa, Ivica Ćavar, smatra da političare niko ne bi pitao za primanja kada bi građani živeli bolje. Međutim, u ovom trenutku njihove plate su daleko iznad evropskog standarda u kome funkcioneri primaju od tri do tri i po prosečne plate u zemlji.

U našem slučaju to bio značilo da se u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti BiH zarađuje „samo“ 2.600 KM

– Ukupna primanja parlamentaraca i ministara BiH sada su između 4.800 i 6.500 KM što znači da još ima prostora za uštede, ako bi Savet ministara BiH smogao snage da to uradi kroz najavljeni zakon o platama i naknadama. Treba razgovarati o paušalju od 713 KM koji primaju svi parlamentarci bez obzira na radnopravni status.

Redukcije su moguće i na odvojenom životu i plaćanju smeštaja za one koji su udaljeni više od 80 kilometara. Sednice se održavaju dva puta mesečno, ai oni imaju plaćen stan celi mesec 475 KM, plus 300 KM za odbojeni život. Treba smanjiti ograničenja za račune mobilnih telefona članovima kolegijuma PS BiH – kaže Ćavar.

Reprezentacija

-Članovi kolegijuma PS BiH 500 KM interno, 500 KM eksterno

-Predsedavajući komisija 200 KM

-Sekretari zajedničke službe i domova do 200 KM

-Parlamentarni vojni poverenik do 200 KM

-Predsedavajući Saveta ministara BiH do 6.000 KM,

-Šef kanineta predsedavajućeg 500 KM

-Generalni sekretar Saveta ministara 600 KM

Mobilni telefoni

-Članovi Predsedništva BiH neograničeno

-Članovi kolegijuma PS BiH do 1.000 KM

-Predsedavajući komisija i klubova poslanika i naroda do 150 KM

-Sekretari PS BiH do 100 KM

-Parlamentarni vojni poverenik do 100 KM

-Zaposleni u Sektoru za odnose s javnošću PS do 80 KM

-Sekretari komisija do 100 KM

-Vozači do 50 KM

-Predsedavajući Saveta ministara do 500 KM

-Generalni sekretar SM do 200 KM.

Troškovi putovanja

-Dnevnica, različita za svaku državu

-Prevoza – biznis klasa za članove Predsedništva i još 26 funkcionera

-Hotelski smeštaj

-Izdaci za putne isprave, vakcinaciju, lekarski pregled, takse

-VIP saloni za članove Predsedništva BiH i kolegijuma PS BiH

Vozila

-Stalno korištenje za članove Predsedništva, šefove kabineta, generalnog sekretara i zamenike generalnog sekretara Predsedništva. Isto važi i za članove kolegijuma PS BiH, predsedavajućeg i generalnog sekretara Saveta ministara BiH, te za većinu ministara i njihovih zamenika

-Članovi kolegijuma i Predsedništva BiH imaju pravo na vozača

-Službeni automobili koriste se i za odlazak u banku, penzione i zdravstvene fondove, za prevoz materijala, vrednosnih pošiljki.

Ostale privilegije

-Topli obrok 6 KM dnevno, Ustavni sud BiH 10 KM

-Odvojen život 300 KM, u Ustavnom sudu 400 KM

-Smeštaj 475 KM

-Otpremnine za penziju do 30.000 KM

-Paušal parlamentaraca 713 KM

Pravosuđe BiH

-Plata predsednika Suda i Tužilaštva BiH 4.400 KM, pravo na stalno korištenje vozila

-Plata šefova odelenja 4.000 KM

-Plata sudija i tužilaca 3.800 KM

-Refres 2.100 KM

-Godišnji odmor 30 radnih dana

-Reprezentacija glavnog tužioca 1.000 KM u komplesu pravosudnih institucija, van sedišta 500 KM, u inostranstvu 600 KM.

blic.rs