Kuće i vrt

Fantastična rešenja za stanove do 60 m² (PLAN)

N2 665 x 317 - 2(1)

 

Želite da stan od 60 m2 transformišete kako on ne bi izgledao obično, ali ne znate kako? Ne brinite, inspiracija za vaš prostor je stigla! Predstavljamo vam tri savršena enterijerska rešenja, koja mogu doneti zanimljiv stil, dodatan prostor i savremenu funkcionalnost svakom domu.

 

 

Fluidni stan sa dodatnim garderoberom

 

U stambenoj zgradi Sankt Peterburga, sagrađenoj početkom 19. veka nalazi se stan od 58m2, koji je pre renoviranja bio dosadna, bela prostorija sa jednim toaletom. Međutim, arhitekte su kreirale pravo stilsko i funkcionalno remek-delo. Sada ovaj stan je podeljen u tri zone: kuhinja-dnevni boravak, spavaća soba i hodnik-garderober.

 

 

Shop the look: Malin Tv komoda Enviro DesignConceptStore.

 

Spavaća soba je odvojena od dnevne sobe staklenom pregradom. Na taj način arhitekte su stvorile izolovano mesto za odmaranje, uz neprekidnu fluidnost celokupnog prostora stana.

 

[ads1]

 

Realativno veliki prostor ove sobe ima uslove i potencijal dodatnog pregrađivanja i stvaranja još jedne spavaće sobe u budućnosti, sa zasebnim ulazom iz boravka kroz krilo staklene pregrade.

 

Glavni uslovi projekta bili su mali budžet, stoga, zidovi stana nisu nivelisani kako bi se što više uštedeli materijali i troškovi za završno uređenje. Krajnji zid stana ofarban je u boju poda kako bi se dobio efekat vizuelnog proširenja prostora usled prelaska boje sa horizontalne površine na vertikalnu. Samim tim i troškovi boje sa pigmentom su bili smanjeni.

 

 

Shop the look: Stočić Malin

 

Osvrt na salonski stil arhitekte su uvele na ekonomičniji način sa lajsnama. Ovi prepoznatljivi zidni paneli, sa vertikalnim ritmom u dnevnom i trpezarijskom delu, pojednostavljeni su u zoni spavaće sobe, pretvarajući se u dugačku minimalističku ploču sa horizontalnim skalama na podu i iznad uzglavlja kreveta.

 

Kako bi pregradili prostor i uneli funkcionalnost u njega, prostor pored ulaznih vrata je pregrađen i na taj način je stvoren hodnik i garderober.

 

 

Ukoliko ste se našli u većem prostoru bez definisanih prostorija, želite moderan dom a opet da iskoristite starije elemente ovo će biti savršen dizajn za vas.

 

 

Autori enterijera/FOTO: INT2 Architecture

 

 

Svetao prostor sa neobičnim pregradnim sistemom

 

Nasuprot prethodnom primeru, gde je stan dodatno pregrađen, ovaj enterijer za cilj je imao stvaranje fluidnog ambijenta. Želja budućih stanara da prostor deluje prostranije i otvorenije nego što jeste, izazvala je kreiranje transparentnih pregrada i vizuelno oslobođavanje prostor. Na 57 m2, dnevna soba čini središte zbivanja, dok su ostale prostorije definisane oko nje.

 

 

Za spavaću sobu koja se nalazi odmah pored dnevnog boravka, napravljene su dve vrste mobilnih pregrada: nežna zavesa, kao i staklena vrata, koja se mogu poput harmonike sklopiti u ugao, ne zauzimajući previše prostora.

 

 

Nasuprot dnevnoj sobi nalazi se kuhinja i monohromnosti glavnih površina daju kontrast tamne konture visilica, barskih stolica i sudopere. Ovaj kontrast je arhitektama omogućio da uklope postojeće tamne prozorske okvire. Noseći stub je iskorišćen kao dodatni prostor za sedenje, ali i grejanje, a ofarban je u belo kako ne bi prekidao fluidnost prostora.

 

 

 

Autori enterijera/FOTO: Artem Babayants Architects

 

 

Svaki kutak iskorišćen

 

Ukoliko nijedan od prethodnih stanova ne ispunjava vaša stilska očekivanja, ovaj stan će to sigurno uraditi. Na tačno 60 m2 INT2 Architecture studio još jednom je pokazao svoje umeće i kreirao enterijer koji je mladalački, vedar i pun života.

 

Arhitekte su se sa ukusom poigrale sa geometrijskim oblicima, kombinacijama nameštaja modernog doba i onog s polovine prošlog veka, skandinavskim dekorom i efektnim detaljima. Rušenjem dela postoječih zidnih pregrada ili njihovim pomeranjem dobio se mnogo veči prostor za dnevne aktivnosti sa radnim kutkom i dodatni toalet.

 

 

Shop the look: Radni sto Slim, Enviro DesignConceptStore

 

[ads2]

 

Na inovativan način arhitekte su takođe unele multifunkcionalnu kocku unutar stana, kako bi dobili dodatan prostor za odlaganje. Ova nezavisna kocka, ubačena na samom ulazu, formira osim mini hodnika i dvostranu funkcionalnu celinu. Sa jedne strane služi kao garderober u predsoblju, a strana okrenuta ka dnevnoj sobi, predstavlja biblioteku.

 

 

Svaki kutak ovog stana je maksimalno iskorišćen, pa tako i na ceo noseći zid, celom visinom i širinom postavljena je magnetna tabla za pisanje i crtanje.

 

 

 

 

 

Autori enterijera/FOTO: INT2 Architecture

Tekst: Kuća stil