Zanimljivosti

Električni Baojun E100 pet puta jeftiniji od Smarta ForTwo

Baojun-E100-01

Aktuelna ponuda automobila na električni pogon obuhvata pre svega skupe luksuzne modele kakvi su na primer modeli kompanije Tesla, čija se cena kreće od 35.000, pa do preko 100.000 dolara. Najveća mana električnih automobila je pored njihove visoke cene i relativno mala autonomija vožnje. Kako to obično biva, kada se ovlada tehnologijom nije potrebno mnogo vremena da se pojave i jeftinije verzije. Tako je jedan kineski proizvođač, u saradnji sa američkim General Motorsom, ponudio kupcima skroman mali gradski automobil na struju čija je cena samo 4.500 evra.

Baojun E100, budžetni elektro automobil nastao je u fabrici američko-kineske kompanije SAIC-GM-Wuling, a za njegovu koncepciju uzor je bio Smart ForTwo. Automobil može da preveze dva putnika.

Za pogon koristi se elektromotor od 40 KS čiji je obrtni moment 110 Nm. Uz pomoć ovog agregata, Baojun E100 razvija maksimalnu brzinu od 100 km/h, a električna energija skladišti se u litijum-jonskim baterijama čiji kapacitet nije objavljen. Međutim, poznato je da sa punim baterijama može da pređe do 155 km, a kada se potpuno isprazne, potrebno je sedam i po sati za njihovu dopunu.

Premda skromnih karakteristika i dimenzija, Baojun E100 opremljen je sistemom za elektronsku distribuciju sile kočenja (EBD), ABS-om, električnim servo uređajem na upravljaču, sistemom upozorenja na pojavu pešaka na putu, elektronskom parkirnom  kočnicom, parking senzorima i ISOFIX sistemom za pričvršćivanje dečjeg sedišta.

Automobil se već u standardnoj verziji isporučuje sa multimedijalnim sistemom opremljenim sedmoinčnim ekranom koji se nalazi ispred vozača umesto klasične instrument table i Wi-Fi konekcijom.

Verzija sa skupljim paketom opreme ima i poseban “touch-pad” na centralnoj konzoli, kao i beskontaktno otključavanje vrata.

Baojun E100 u Kini prodaje se po ceni od 35.800 juana, što je približno 4.500 evra. Poređenja radi, najjeftiniji Smart ForTwo sa električnim pogonom u Nemačkoj košta skoro 22.000 evra.

netauto.rs