Zanimljivosti

Dejan Milošević: Pčelarstvo je rizična proizvodnja

1375160_536222936447906_1346726438_n

Drmno je selo u centralnoj Srbiji. Nalazi se na oko 17 km od grada Požarevca i 7 km od Kostolca.Selo pripada opštini Požarevac.  Pored sela protiče reka Mlava i ono je udaljeno samo 4 km od njenog ušća u reku Dunav. Selo je veličine oko 260 domova.U selu živi oko 1.300 stanovnika,od kojih su gotovo svi Srbi. Drmno se sve više urbanizuje tako da danas većina domova ima telefon, u selu se nalazi ambulanta, a 2006. godine je izgrađen toplovod, kablovska televizija, internet i započeta izgradnja pravoslavne crkve Vaskrsenje Hristovo. Selo je okruženo bragremom , prostranim livadama i lipom. Deo atara sela nalazi se na arheološkom nalazištu Viminacijum tako da selo ima potencijalan turistički značaj. Među bogatim nalazima najvažniji je sarkofag ukrašen reljefnom dekoracijom.

[ads1]

Dejan Milošević,  rođen je 1975.  je u pčelarskoj porodici . Sa suprugom Danijelom ima sina Nemanju. Rođen u pčelarskoj porodici, treća generacija koja se bavi pčelarstvom.  Pčelarstvo je započeo njegov  deda, skoro pre punih VII decenija. Trenutno ima 550 pčelinih društava na 4 pokretna pčelarska vozila a do bagremove pase biće završeno i peto pokretno pčelarsko vozilo. Pčelari sa dva tipa košnica, jedan od tipa košnica jeste i najnovija modifikovana AŽ košnica. Proizvodna društva smeštena su na četiri pokretna pčelinjaka (pčelarska vozila) . Od samog početka pa do danas pčelinjak je godinama uvećavan ali sa blagim povećanjem. Poslednjih  10 godina pčelarstvo dobija svoje značajno mesto u Dejanovom domaćinstvu i postaje osnovna grana  kojom se bave. Ranije su se bavili i ratarstvom pored pčelarstava, a i stočarstvom.  Ali od 2000. godine pčelinjak su  tri puta proširili , izgradili i registrovali prostorije za pakovanje meda. Tako da se  danas svi naši proizvodi   plasiraju kao finalni proizvod kroz maloprodajne  objekte širom Srbije i posećuju sajmove.

Pčelinje  zajednice sele po Srbiji, na ulajnu repicu , bagremovu pašu, lipovu, suncokretovu. Od  avgusta pčelnijak do zime ostaje pored reke u šumi  čekajući ako bude medljike da dobiju određenu količinu i šumskog meda koji je veom tražen na našem  tržištu.

Ilustracija: livadski med Dejana Miloševića
Ilustracija: livadski med Dejana Miloševića

Od pčelinih proizvoda pored meda koristimo sve što se može dobiti iz prirode i od pčela, pored meda tu je polenov prah koga sakupljamo u velikim količinama, zatim propolis i matični mleč, -istakao je Dejan.

[ads2]

Godišnja prozodnja meda zavisno od godine,  varira,  neki normalni i očekivani prinosi  su od 12 -15 t godišnje,  izuzev 2014. i 2015. koje su  bile katastrofalne za  pčelarstvo. Inače pčelarstvo je visoko rizična  proizvodnja  jer  u mnogim situacija i sam pčelar  nije u mogučnosti da pomogne i spase pčelinju zajednicu od mnogobrojnih faktora. Pčelarstvo je porodičan posao i svakaka ozbiljnija proizvodnja iziskuju angažovanje kompletne porodice,  i 365 dana. Dejan je član IO Saveza pčelarskih Organizacija Srbije i Predsednik  udruženja pčelara“Požarevac“. Dobitnik je najvišeg priznaja Agrarnog fonda grada Požarevca. Na prvom i drugom saboru poljoprivrednika za ostvarene zavidne rezultate u proizvodnji. Dobitnik je i diplome prof. Jovan Živanović.

 Autor: Svetlana Kovačević

Izvor: Domaćinska kuća