Aktuelnosti RSVrijeme

BiH pogađa najžešći TOPLOTNI UDAR u poslednjih 20 godina: Temperatura i do 44 stepena

UgrktkqTURBXy8wNjFjOTRkYTFjNjkwNjFiYWZhZGQyYzkwOGFmMDNmMy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Bosnu i Hercegovinu će od 1. avgusta pogoditi četvrti toplotni udar ovog leta, najjači u poslednjih dvadesetak godina, najavio je Nedim Sladić, prognostičar i meteorolog iz Sarajeva.

– Ugroženi su svi postojeći rekordi, a nadležni neka se pripreme na proglašenje crvenog meteoalarma i stanja elementarne nepogode – poručio je Sladić, prenosi N1.

Velike vrućine zahvatiće BiH već od subote, 29. Jula i potrajatće po prvim izgledima najmanje desetak dana uz varijacije u jačini toplote, pri čemu se ekstremno vruće vreme očekuje u periodu između 1. i 5. avgusta.

Kako navodi Sladić najviše dnevne temperature će se kretati između 37 i 44 stepeni Celzijusa. Četrdeset i četiri stepena mogu očekivati pojedina područja severoistočne i severne Bosne, kao i sami jug Hercegovine. Treba spomenuti da slede i tropske noći, tj. one noći u kojima temperatura ne pada ispod 20 stepeni Celzijusa.

blic.rs