Srbija

Beograd: Kubanska vakcina daje rezultate

090264

U Srbiji je od početka primjene kubanskih vakcina protiv raka pluća “cimavaks” prije godinu dana, vakcinu primilo više od 20 pacijenata, a kod većine bolest je stabilizovana, navodi RTS.

Onkolog Sanja Kostić iz Kliničko bolničkog centra Bežanijska kosa u kome se, kao i u Institutu u Sremskoj Kamenici, primjenjuju ove vakcine, rekla je za RTS da su prvi rezultati primjene kubanske vakcine u skladu sa očekivanjima i da je bolest kod većine pacijenata stabilizovana.

“Kod 24 pacijenta primenjen je `cimavaks` u kombinaciji sa hemioterapijom. U najvećem broju slučajeva postigli smo stabilizaciju, pacijenti su dobro podnosili ovu terapiju, tako da se bolest drži pod kontrolom”, rekla je Kostićeva.

Ona je navela da je negdje bilo više, a negdje manje uspjeha, ali da, imajući u vidu da je riječ o najtežim pacijentima, svaki korak u njihov liječenju predstavlja značajno poboljšanje.

Prema njenim riječima, vakcine, kojih je prije godinu dana stiglo 1.690, za sada ima, a pacijenti se sukcesivno uključuju u liječenje na osnovu kriterijuma koji su definisani još prije godinu dana.

“Otvoreni smo prema svim gradovima i pacijenti mogu doći kod nas na pregled sa overenim uputom, da vidimo i procenimo da li ima efekta da primЈenjujemo ‘cimavaks’ “, rekla je Kostićeva.

rtrs