Aktuelnosti VišegradKultura

ANDRIĆGRAD- SABOR SRPSКE IZVORNE PJESME I REVIJA GUSALA

U Andrićgradu je održan Sabor srpske izvorne pjesme i revija gusala, koji je okupio oko 200 učesnika iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Guslarsko društvo „Vožd Кarađorđe“ organizator je ove smotre koja predstavlja poštovanje srpske tradicije, kaže predsjednik društva Radomir Andrić istakavši da je to veoma važno za mlađe naraštaje.

„Radeći sa djecom učinićemo da kroz izvorno pjevanje i gusle spoznaju sopstvenu kulturu i tako učiniti da se nastavi njegovanje starih srpskih običaja“, kaže on.

Vođa izvorne pjevačke grupe „Ognjište“ iz Foče Risto Vuković kaže da se njihova opština može pohvaliti interesovanjem mladih za drevni srpski instrument pa će u Кulturno umjetničkom društvu osnovati novu grupu.

„Zainteresovani su mladi, mi već imamo pet šest mladića koje uključujemo u rad. Oni su naša snaga, radost ali i zamjena“, ističe Vuković.
Njagove riječi potvrđuje najmlađi učesnik manifestacije Fočak Miloš Drakul koji ima jasnu viziju ali i ambicije kada je riječ o guslama.

„Volim gusle i nastaviću da učim, te planiram u avgustu da idem na takmičenje u Nevesinje i nadam se jednom od prva tri mjesta“, kaže mladi guslar.

I u Кulturno umjetničkom društvu „Zavičaj“ Sokolac u mladima vide nadu za očuvanje tradicije i planiraju osnivanje novih pjevačkih grupa, kaže predsjednik društva Dragan Borovčanin.

„Podržavamo ovakve manifestacije jer tu vidimo mogućnost da zainteresujemo mlade da se okrenu izvornom pjevanju što oni i čine pa ćemo uskoro osnovati još dvije pjevačke grupe, mušku i žensku“, rekao je Borovčanin.
Prije zvaničnog početka manifestacije učesnici su prodefilovali ulicama Višegrada.

O.Marković