Aktuelnosti Višegrad

ANDRIĆEV INSTITUT –SLOBODAN ANTONIĆ O IZAZOVIMA SUOČAVANJA SA DEMOGRAFSКOM КRIZOM

U Andrićevom institutu u Višegradu predavanje na temu „„Dodatni glas na izborima za roditelje – rješenje za demografsku krizu?” održao je profesor Slobodan Antonić.

Istaknuti naučni saradnik Andrićevog instituta, profesor Slobodan Antonić je, oslanjajući se na svoje iskustvo i istraživačke ekspertize, pružio uvid u istorijske korijene i konceptualne ramove „porodičnog votuma” kao potencijalnog mehanizma za suočavanje sa izazovima demografske krize.

Porodice u Evropi imaju sve manje djece zbog čega političari obraćaju sve više pažnje starijim od 55 godina ne tretirajući porodično i pitanje vezano za djecu, kaže Antonić i iznosi mogućnosti za rješavanje demografske krize.

„Jedno od rješenja je omogućavanje roditeljima da glasaju u ime deteta, odnosno da dobiju ceo, ili pola glasa za dete, tako da bi onda političari obratili više pažnje na porodice sa decom“, kaže on i navodi još jedan argument u prilog roditeljskog glasanja.

„Imajući u vidu da su deca članovi političke zajednice, zašto ne bi bili zastupljeni u parlamentu tako što će roditelji i pre sticanja prava glasa djeteta glasati u njihovo ime“kaže Antonić naglasivši da u Njamačkoj, Francuskoj i Italiji već postoje inicijative za roditeljsko glasanje.

Ovo predavanje predstavlja početak proljećne sezone akademskih razgovora , naučnih skupova i kulturnih događaja po kojima je Andrićev institut prepoznatljiv, kaže saradnik instituta Želidrag Nikčević najavljujući nove teme .

„Već u aprilu imaćemo predavanje profesora Кovića i Lompara koji su saradnici instituta, a uslijediće i naučni skup iz lingvistike te brojni drugi sve do Vidovdana, kada su Vidovdanske svečanosti čime se ta naša, kulturna, umjetnička i nacionalna misija, prema zamisli direktora instituta Emira Кusturice, efektno ispunjava“, rekao je Nikčević.

Predavanje profesora Antonića, istaknuto je, predstavlja važan korak ka akademskom razumijevanju i obogaćivanju dijaloga o društvenim inovacijama koje mogu imati značajan uticaj na demografsku politiku.

O.Marković