Aktuelnosti RSAktuelnosti Višegrad

Јusko: Turcima se žuri sa izgradnjom autoputa Sarajevo-Beograd

116060
Ministar komunikacija i saobraćaja BiH Ismir Јusko sastao se s predstavnicima Republike Turske, predvođenim zamjenikom generalnog direktora Direkcije autocesta Republike Turske Mehmetom Tutasom.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka, ministar Јusko je rekao da Turska želi da prikupi sve informacije i da će sutra obići sjeverne dijelove BiH, a prekosutra i istočne dijelove.

“U ovom momentu teško je dati precizne podatke o finasiranju i koji će model biti”, naveo je Јusko i dodao da će obje trase biti građene.

“Turska želi što prije da izradi fizibiliti studiju”, naglasio je Јusko.

Haldun Koč, turski ambasador u BiH u ime zamjenika generalnog direktora Turske direkcije za puteve je rekao da je nakon prošlosedmičnog sastanka predsjednik Turske pozvao sve relavantne institucije i zatražio od njih da započnu sa radom.

[ads1]

“Kao rezultat su dvije tehničke delegacije započele razgovore u Beogradu i Sarajevu. Cilj je da se iz prve ruke prikupe sve informacije. Govoriti o nekim modalitetima bilo koje faze je preuranjeno jer smo još u fazi prikupljanju svih podataka. Nešto konkretnije bićemo u mogućnosti reći nakon što Turska obavi svoju studiju”, naglasio je Koč.

Za Tursku ovaj projekat je regionalno socio- ekonomski prokejat i naš doprinos razvoju i jačanju ovog regiona, rekao je Koč.

Dodao je da je zadovoljan današnjom prezentacijom iz oba entiteta i zadovoljan što postoji opšta podrška ovom projektu.

Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza Srpske je istakla da su razmijenili određene podatke i dokumentaciju s kojima raspolaže Srpska i FBiH.

Predstavnici Republike Srpske prezentovali su koji su to putni pravci prioritet od Vukosavlja do Bokeljine i izgradnja brzog puta Sarajevo – Vardište.

“Kada se izradi studija opravdanosti onda će se moći definirati svi ovi pravci i radiće se ovisno o finansijskim mogućnostima”, rekla je Kostić.

Upitani da li imaju precizne podatke o dužini trase i koja je okvirna cijena trase i koje su opcije finansiranja, Јusko je istakao da je cilj sastanka da se definiše ruta i cijena. Rekao je da će obaviti razgovore sa predstavnicima lokalne zajednice.

[ads2]

Turski ambasador odgovarao je na pitanje koje su opcije finansiranja i rekao da i u finansiranju i u drugim djelovima izgradnje postoje mnoge opcije.

““Imamo kompanije koje imaju mnogo iskustva, ali na to ćemo moći odgovoriti u drugoj fazi. Važno je da izađemo na teren i vidimo koja će opcija biti bolja i povoljnija”, naveo je Koč.

Upitan da li će Turska finansirati obje trase pošto nije bilo saglasnosti Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije i Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH oko trasa, te da je predsjednik Turske rekao da je moguće finansirati obje trase, turski ambasador je ponovio da je postignuta jedna saglasnost i politička volja da se pristupi izgradnji i jedne i druge trase te da se stvori infrastrukturni prsten.

Izvor: Nezavisne novine