Breaking News
Home / Zanimljivosti / Kuće i vrt / Zimsko orezivanje u punom jeku: Voćari u Potkozarju počeli novu sezonu (FOTO)

Zimsko orezivanje u punom jeku: Voćari u Potkozarju počeli novu sezonu (FOTO)

Kozarska-Dubica-orezivanje-voca-1-Ustupljena-fotografija-872x610

 

Na većim zasadima u potkozarskim voćnjacima, nova sezona, počela je zimskim orezivanjem, čemu pogoduje vrijeme sa visokim temperaturama i bez većih padavina. Ni najavljeno pogoršanje, sa padom temperature, smatraju voćari, ne može ništa bitnije promijeniti.

Oni su na ovaj korak prinuđeni i zbog vegetacije koja je, tokom decembra i januara, uveliko počela. Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske priželjkuje veći pad temperature i snijeg, jer bi to usporilo vegetaciju a voće uvelo u stanje potpunog mirovanja.

 

 

 

Međutim, mnogi voćari u ovom kraju, Podgradcima, Kozarskoj Dubici, Novom Gradu, Kostajnici i drugim krajevima, prinuđeni su, još početkom decembra, da naoštre makaze i uđu u voćnjake.

– Za uspješnu sezonu i dobar rod, neophodno je od 25 do 30 dana u temperaturnom minusu. Već godinama, situacija je drugačija, toplo je, iznad prosjeka. Zime više nisu tako hladne, što uveliko ugrožava proizvodnju voća, i to na početku godine – navodi Dojčinović.

Tradicionalno, sezona orezivanja počinje u prvoj sedmici februara, podsjećaju u Udruženju voćara Republike Srpske.

– Ove zime, rezači su u voćnjake ušli u decembru a potom nastavili radove sve većim intenzitetom kako bi umanjili štetu i voćkama omogućili bolju kondiciju – kazao je Dragoja Dojčinović za Srpskainfo.

Naš sagovornik istovremeno navodi da voćari tokom januara orezuju krušku, šljivu i jabuku a ostale vrste voća, breskvu, kajsiju, vinovu lozu, ostavili su za kasnije, februar i mart.

-Voćni pupovi su nabubrili i počeli pucati. Minimalno mjesec, vegetacija prednjači u odnosu na godišnje doba. Zbog toga smo prinuđeni da počnemo orezivanje – kažu voćari u Turjaku i okolini.

Nikola Vukota iz Trebovljana, takođe naglašava da visoke temperature, tokom decembra i početkom januara, ne pogoduju voćkama. Zato je i u njegovim voćnjacima, nova sezona počela upravo orezivanjem.

– Umjesto da odmaramo, jer je sredina januara i vrijeme praznovanja, kada bi trebalo da voćke miruju, priroda je to drugačije uredila. Zato nam ne dozvoljava da odmaramo niti oklijevamo u ovom važnom poslu, svjesni da samo dobro, kvalitetno orezano voće, ima perspektivu, da može dobro da rodi – kaže Nikola Vukota.

Marinko Šljivar iz Jablanice, od novembra orezuje sadnice kruške, da ne bi okasnio u ovom poslu, ali primarno zato što vremenski uslovi pogoduju. Većim dijelom ove zime on radi u svom voćnjaku. Šljivar takođe podsjeća i na manjak rezača ali i na troškove proizvodnje voća. Sat rezidbe košta od osam do deset KM, što, kako kaže, za njega nije prihvatljivo.

-Vjerujem da sve što mogu uraditi samostalno, imam duplu korist. Smanjujem troškove i orezujem pravilno, bez žurbe i norme. Od kada samostalno orezujemo, imamo bolji rod kruške i jabuke – pohvalio se Šljivar.

 

 

Riječ stručnjaka

Zavisno od obima posla, intenzivnosti proizvodnje i sistema gajenja, rezidba voća se organizuje u periodu od kraja pa do početka vegetacije, smatra Petar Ninić, inženjer poljoprivrede i uzgajivač voća iz Vitasovaca kod Novog Grada.

Kasnija rezidba, kaže ovaj sagovornik Srpskainfo, trebala bi uslijediti nakon kasnije vegetacije, što sada očigledno nije slučaj.

– Ranija zimska rezidba nema štetnih efekata na gajene kulture, važno je samo da se sa istom ne kreće prije završetka vegetacije, odnosno dok biljke ne uđu u period mirovanja. Istovremeno, preporuka za manje proizvođače, pa i one koji imaju stabla u okućnici i ne bave se ozbiljno voćarstvom je da rezidbu svojih stabala voća izvrše u februaru, kada su optimalni uslovi za izvođenje ove mjere, a nakon toga i prvi tretman biljaka sa bakarnim preparatima – naglasio je Ninić.

 

srpskainfo.com

Check Also

e06f676405e1539b7087b4de45bcf45468558e0c

Sačuvajte NOVAC: Evo kako da smanjite komunalne račune u domu TOKOM ZIME

    Da li su i vama zimi računi za komunalije mnogo veći nego leti? …

Powered by Master Media (TM)