Breaking News
Home / Zanimljivosti / Zimski pregled voća

Zimski pregled voća

Daragomir-Tulovic-zasad-kruska-zima-santa-marija-i-karmen-bazen-grane-Gornji-MIlanovac-Grabovica-10-1000x650

 

Tokom zimskog perioda veoma je važno da proizvođači voća imaju uvid u stanje svojih zasada. To se postiže zimskim pregledom voća i to utvrđivanjem prisustva i brojnosti prezimljujućih formi štetočina. Na opalom lišću, stablima (površina ili ispod ispucale kore), korenovom vratu, granama (na površini, u pukotinama, na mestu grananja, oko pupoljaka),  zadržavaju  se različiti razvojni stadijumi štetočina koji prezimljavaju i ugrožavaju zasade na početku vegetacije. Pregled voćaka izvodi se u vreme mirovanja vegetacije (novembar – mart). Pregledaju se jednogodišnje, dvogodišnje, grančice, grane, debla. Tokom ovih pregleda veoma je važno prepoznati prisutne štetočine pomoću lupe ili binokulara.

 

 
Poznavanjem stanja u voćnjaku mogu se sprečiti štete izvođenjem zimskog tretiranja, ali i izbeći nepotrebna tretiranja.
Vizuelnim pregledom zasada šljive na grančicama mogu se registrovati smeđe do crvenkaste larve štitaste vaši (Parthenolecanium corni). Njihova aktivnost prestaje na temperaturi ispod 8 °C. Larve se u toku zime ne hrane i vrlo su otporne na niske temperature. Šljivina štitasta vaš ima jednu generaciju godišnje, prezimi u kori drveta kao larva, ispod „štita“, što je čini otpornom na niske temperature. U proleće pri porastu temperature iznad 13  °C i kretanjem sokova u biljci, larve štitaste vaši prekidaju mirovanje i kreću se ka periferiji krune gde počinju da se hrane vršnim mladarima. U slučaju jačeg napada moe izazvati sušenje grana.

Suzbijanje šljivine štitaste vaši najdelotvornije je primenom mineralnih ulja čijom primenom onemogućujemo respiraciju (disanje) štetočine. U periodu mirovanja vegetacije neophodno je dobro okupati celo stablo sa krošnjom, a po pojavi pokretnih formi vaši, registrovanim insekticidima.

 

 
Pregledom zasada jabuke mogu se registrovati kolonije krvave vaši (Eriosoma lanigerum). Vataste prevlake sa kolonijama mogu se uočiti na prizemnom delu stabla i na mestima orezivanja. Krvava vaš sisanjem sokova izaziva ubrzano deljenje ćelija i na oštećenom mestu dolazi do hipertrofije tkiva. To zadebljalo tkivo odumire, kora puca, suši se i dolazi do stvaranja rak-rana na granama. Rak- rane potom naseljavaju gljive paraziti rana i staklokrilac. Krvava vaš moţe da podnese veoma niske temperature i do -27 °C. Mogu se naći i parazitirane vaši od strane parazitne osice (Aphelinus mali). Praćenje parazitiranja kvave vaši je veoma značajno – zbog smanjena populacije i šteta i zbog primene insekticida, jer primenom neadekvatnih hemijskih mera možemo uništiti ovu korisnu populaciju. 

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Gordana Cvetković

Check Also

20190215073753_523092

Nova “GPS epoha” nastupa početkom aprila

  Ako se oslanjate na GPS, zabilježite 6. april 2019. godine u svom kalendaru jer …

Powered by Master Media (TM)