Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / “ZDRAVSTVU POTREBNI DODATNI IZVORI FINANSIRANJA” Kako odgovoriti izazovima koja nameće SAVREMENA MEDICINA

“ZDRAVSTVU POTREBNI DODATNI IZVORI FINANSIRANJA” Kako odgovoriti izazovima koja nameće SAVREMENA MEDICINA

karcinomi-foto-shutterstock-e1549815452939

 

Godišnji trošak Fonda zdravstvenog osiguranja RS za citostatike iznosi oko 12 miliona KM, a samo jedna ampula određenog lijeka za liječenje najtežih bolesti zna da košta i preko 6.000 KM.

Primjera radi, za godišnju terpiju osiguranika koji boluje od karcinoma pluća FZO izdvaja oko 170.000 KM, saopštili su iz ovog fonda.

– Lani je za bolničku zdravstvenu zaštitu izdvojeno oko 279,9 miliona KM, a godinu ranije oko 256,2 miliona KM. Poslije bolničke zdravstvene zaštite, najviše sredstava izdvaja se za primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno za finansiranje zdravstvenih usluga osiguranih lica u 54 doma zdravlja u RS, te za finansiranje lijekova na recept, skupih i specifičnih lijekova za onkološka i neonkološka oboljenja i slično – kažu u FZO.

Naglašavaju da povećanje prava, odnosno veći broj usluga i dostupnih lijekova o trošku Fonda znači i veće troškove za zdravstvenu zaštitu.

 

 

– U situaciji kada se prihodi od doprinosa za zdravstveno osiguranje neredovno uplaćuju, zdravstvo, dugoročno gledano, neće biti u mogućnosti da odgovori svim izazvovima koja nam nameće savremena medicina, dok su potrebe za skupom dijagnostikom i inovativnim lijekovima sve veće, a iziskuju ogromne, milionske troškove. Zato još jednom apelujemo na javost da nas podrži u nastojanjima da se obezbijede dodatni izvori finansiranja, baš kao što su to učinile i zemlje regiona. Iako po pravima iz zdravstvenog osiguranja RS ne zaostaje u odnosu na zemlje regiona, ono na šta Fond godinama apeluje jeste da su zdravstvu potrebni dodatni izvori finansiranja od akciza na duvan, alkohol i slično. Naš zdravstveni sistem se sada isključivo finansira od doprinosa za zdravstveno osiguranje – ističu u FZO.

 

srpskainfo.com

Check Also

0A4DCD1C-E86E-4C2A-B20B-656A16451634

U Srpskoj 84 slučaja virusa korona (FOTO/VIDEO)

U posljednja 24 časa u Republici Srpskoj registrovana su 84 sluča virusa korona.   Od …

Powered by Master Media (TM)