Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Zdravstveno uvjerenje neće trebati za zamjenu oružnog lista

Zdravstveno uvjerenje neće trebati za zamjenu oružnog lista

20180729014916-266501

Vlasnici oružja za ličnu bezbjdnost istekli oružni list do kraja godine u Republici Srpskoj mogu da zamijene bez zdravstvenog uvjerenja o fizičkoj i psihičkoj stabilnosti.

Propisano je to na inicijativu narodnih poslanika po hitnim izmjenama Zakona o oružju i municiji. Iako je takvo rješenje već izazvalo strah da će duševni bolesnici u narednih deset godina posjedovati oružje, u MUP-u Srpske ne vide problem.

Poručuju da je jeftinija i lakša zamjena oružnog lista i način da se vlasnici konačno motivišu na obaveznu legalizaciju oružja.

“Propisano je da zdravstvena ustanova i svako lice koje ima saznanja o promjeni zdravstvenog stanja vlasnika oružja, a koje može uticati na sposobnost za držanje i nošenje oružja, dužni su odmah po saznanju za takvu promjenu obavijestiti nadležni organ.
Nadležni organ potom upućuje vlasnika oružja, za kojeg se opravdano sumnja da više nije zdravstveno sposoban za držanje i nošenje oružja, na vanredni zdravstveni pregled kod ovlašćene zdravstvene organizacije”, istakli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Iz MUP-a podsjećaju da zdravstvena potvrda nije potrebna samo za osobe kojima je oružni list istekao, dok je obavezna za one koji oružje nabavljaju prvi put. Psiholozi preporučuju da se bar uvede obavezan godišnji pregled, jer se, kako kažu, duševno stanje može promijeniti.

“To je danas učestalija pojava zloupotrebe oružja, nekad ubistava, nekad samoubistava ili dostupnost oružja članovima porodice. Trebalo bi jednom godišnje da imaju sistematske preglede, baš zbog mogućih promjena psihičkog stanja, što bi značilo riziko-stanje za njega i njegovu okolinu”, istakao je Aleksandar Milić, psiholog.

Oružni list osobama starijim od 65 godina važi trajno. Rok za zamjenu oružnog lista je 31. decembar. Novim izmjenama, propisana novčana kazna od 1.200 KM i 1.500 KM smanjena je na od 300 KM do 500 KM.

atv

Check Also

Vantjelesna-oplodnja

OPŠTINE I GRADOVI DALI 445.400 KM Vlada Srpske zagovara da lokalne zajednice nastave sa finansiranjem vantjelesne oplodnje

  Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o učešću lokalnih zajednica u finansiranju vantjelesne …

Powered by Master Media (TM)