Breaking News
Home / Zanimljivosti / Auto-moto / Zašto je u jesen i zimu dobro paliti klimu u autu?

Zašto je u jesen i zimu dobro paliti klimu u autu?

20201008074942_625288

 

Ključna uloga klima uređaja je u smanjivanju vlage u kabini vozila, a time i razvoja gljivica i bakterija u tom prostoru, prenosi “RevijaHAK”.

Klima uređaje u automobilima povezujemo s ljetnim mjesecima, odnosno bez njih bismo teško preživjeli sve opasnije i dugotrajnije vrućine. Međutim, klima uređaji u automobilima imaju važnu funkciju ujesen i zimi.

Pomoću njih ćete odmagliti prozore u automobilu, što je važno za sigurnost u saobraćaju. Takođe, ključna uloga klima uređaja je u smanjivanju vlage u kabini vozila, a time i razvoja gljivica i bakterija u tom prostoru. Uključivanje klime tokom jesenjih i zimskih mjeseci važno je i za zdravlje samog uređaja – cirkulacija plina i ulja podmazuje komponente klima uređaja.

 

 

 

Odnosno, tako ćete spriječiti sušenje brtvi i gumenih dijelova te njihovo pucanje, a istovremeno će se podmazivati i pokretni dijelovi klime. Povremeno kad uđete u vozilo uključite klima uređaj!

Ali, pripazite, kad vanjske temperature padnu ispod pet stepeni, ne uključujte klimu. Kod većine novih automobila automatski se blokira uključivanje klime na niskim temperaturama jer postoji opasnost od širenja i zamrzavanje vode u sistemu. Novi automobili uglavnom imaju ugrađen senzor temperature koji ne dozvoljava da klima radi na niskim temperaturama. U starijim automobilima taj senzor ćete morati biti vi. Dakle, sve dok je spoljna temperatura do pet stepeni koristite klima uređaj u automobilu – nekoliko minuta biće dovoljno. Za vaše zdravlje i zdravlje klima uređaja.

(Revija HAK)

 

Check Also

18011484415fb295e726cc4893457271_v4_big

Stiže nova Škoda Superb VIDEO

  Autobild prognozira da će se nova Škoda Superb u salonima naći do 2023. godine. …

Powered by Master Media (TM)