Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / ZARAŽENE ŠTETNIM ORGANIZMOM U Republiku Srpsku zabranjen uvoz sadnica kruške iz Belgije

ZARAŽENE ŠTETNIM ORGANIZMOM U Republiku Srpsku zabranjen uvoz sadnica kruške iz Belgije

kruske

 

Republička fitosanitarna inspekcija je u proteklim danima u toku redovnog fitosanitarnog pregleda pošiljki sadnog materijala pri uvozu, zabranila uvoz četiri pošiljke sadnica kruške porijeklom iz Belgije, u količini od 12.280 komada.

 

 

 

– Pregledom pošiljke prilikom uvoza, nadležni inspektor je uzeo uzorak za laboratorijsku analizu, radi ispitivanja prisustva karantinskih štetnih organizama. Na osnovu rezultata laboratorijske analize utvrđeno je prisustvo karantinskog štetnog organizma Candidatus Phytoplasma pyri PD, na osnovu čega je uvozniku naloženo uništavanje predmetnog sadnog materijala kruške, koji je uništen pod nadzorom fitosanitarne inspekcije – saopštili su iz Inspektorata RS i dodali da je kvalitet sjemena poljoprivrednog bilja, sadnog materijala, đubriva i drugog repromaterijala osnovni preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa, zbog čega inspekcija vrši kontinuiran nadzor nad njegovim prometom kako prilikom uvoza, tako i u unutrašnjem prometu.

 

 

– U 2019. godini republička fitosanitarna inspekcija je prilikom uvoza pregledala preko 5.500 pošiljke sjemena, sadnog materijala, đubriva i drugog repromaterijala, od kojih je uzela 442 uzoraka za laboratorijsko ispitivanje kvaliteta i prisustva štetnih organizama. U deset slučajeva laboratorijskim analizama je utvrđeno da pošiljke nisu ispunjavale propisane parametre, te je zabranjen njihov uvoz – ističu u Inspektoratu RS.

 

srpskainfo.com

 

Check Also

0A4DCD1C-E86E-4C2A-B20B-656A16451634

U Srpskoj 49 novozaraženih

  Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u …

Powered by Master Media (TM)