Breaking News
Home / Srbija / ZABORAVLJENA DOLINA KRALJEVA Na mestu slavne srpske istorije nema ničeg osim korova, a duboko pod zemljom sakrivene su TAJNE ŽIVOTA NEMANJIĆA

ZABORAVLJENA DOLINA KRALJEVA Na mestu slavne srpske istorije nema ničeg osim korova, a duboko pod zemljom sakrivene su TAJNE ŽIVOTA NEMANJIĆA

Dok znatiželju naučnika širom sveta i dalje zaokuplja ideja o Atlantidi, mitskom ostrvu i civilizaciji, arheolozi ne odustaju od istraživanja i najskrivenijih delova pet milenijuma starih egipatskih piramida, a turizam na arehološkim lokalitetima u svetu cveta po principu “vidite ove ostatke, e sad zamislite…”, mi u Srbiji uskraćni smo za to da čak i zamislimo: da li ste se ikada zapitali i pokušali da saznate kako su na primer izgledale kraljevske palate naše najvažnije dinastije, osnivača Srbije – loze Nemanjića?

Ovako je možda izgledao dvor Stefana Nemanje u Deževskoj dolini

Foto: Nikola Kočović / RAS SrbijaOvako je možda izgledao dvor Stefana Nemanje u Deževskoj dolini

Ajde što možda šira javnost i nije (mada bi bilo žalosno da i takve znatiželje nema), šokantno je to da po tom pitanju izostaje bilo kakvo angažovanje stručnjaka.

Stefan Nemanja

Iako su istorijske činjenice da su Stefan Nemanja i bar šestorica njegovih potomaka, sa titulom kralja, vladali Srbijom iz Deževske doline kraj Novog Pazara, ovaj prostor je potpuno zanemaren, minimalno arhološki istražen, daleko do mesta koje zaslužuje u srpskoj istoriji.

Toliko istorije na tako malo prostora

Meštani ove “doline kraljeva” smatraju da ne postoji par kvadratnih kilometara teritorije Srbije sa više istorije od Deževe i okoline.

Deževska dolina - u njoj rođeno šest srpskih kraljeva

Foto: Nikola Kočović / RAS SrbijaDeževska dolina – u njoj rođeno šest srpskih kraljeva

– Tu su Petrova crkva, najstarija hrišćanska bogomolja na Balkanu, Đurđevi Stupovi i ostaci saborne crkve iz sredine XIII veka čije su temelje seljani slučajno otkrili tokom oranja. Naravno, tu je i rodna kuća Svetog Save koju danas “krasi” jedan metalni krst i ništa više. Umesto da se sve to istraži i otkrije, ovi lokaliteti su zarasli u korov, a mogli bi da budu mesto hodočašća, mesto gde će deca iz cele Srbije učiti o našoj istoriji, ali i turistička atrakcija – priča Mirko Popovac, publicista iz Deževe.

Ostaci Saborne crkve iz 13. veka

Foto: Nikola Kočović / RAS SrbijaOstaci Saborne crkve iz 13. veka

Tužno je to što današnja deca trče upravo po istim livadama gde su nekada gazali srpski prinčevi i kraljevi, a nisu ni svesni šta zemlja ispod krije. Što na mestu odakle su vladali moćni srpski srednjovekovni vladari nema nikakvog obeležja da to parče krije neverovatne priče i tajne života iz tog slavnog perioda srpske istorije. Tužno je i što je mesto gde se rođen Sveti Sava obeleženo samo jednim metalnim krstom!

Sveti Sava

Foto: WikipediaSveti Sava

Nikada zavšena istraživanja

Popovac i njegove komšije su ubeđeni i da su Deževskom dolinom vekovima dominirali dvorci Nemanjića, odakle su rodonačelnik ove dinastije i njegovi naslednici upravljali Srbijom, ali smatraju da nikada nisu uloženi napori da se ostaci tih građevina otkriju.

Putokaz ka rodnom selu prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save

Foto: Nikola Kočović / RAS SrbijaPutokaz ka rodnom selu prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save

Da je ovaj kraj nedovoljno arheološki istražen slažu se i stručnjaci koji sa žaljenjem konstatuju da su na lokalitetu Brest, za koje se smatra da je mesto rođenja Rastka Nemanjića – Svetog Save, započeta, ali nikada završena ispitivanja.

Metalni krst obeležava mesto gde je rođen Sveti Sava

Foto: Nikola Kočović / RAS SrbijaMetalni krst obeležava mesto gde je rođen Sveti Sava

– Sondažna istraživanja terena su otkrila ostatke jednobrodne crkve, a na osnovu neravnina se može zaključiti da se tu nalazi i nekoliko građevina. Rezultati tog istraživanja nikada nisu objavljeni, niti su istraživanja nastavljena – kaže arheolog Dragica Premović Aleksić.

Pretpostavke

Ova bivša direktora Muzeja “Ras” i autorka kapitalnog dela “Arheološka karta Novog Pazara, Tutina i Sjenice” dodaje da su istorijski podaci da je kralj Dragutin imao dvor u Deževi i da se na osnovu toga može pretpostaviti i da su odatle stolovali i njegovi preci, među kojima je i osnivač dinastije Stefan Nemanja.

Grad Ras služio je kao vojno utvrđenje

Foto: Nikola Kočović / RAS SrbijaGrad Ras služio je kao vojno utvrđenje

– Kada je reč o dvoru Stefana Nemanje, na osnovu zapisa vizantijskog istoričara Kinama, u kojem je opisao ratovanje Manojla Komnena protiv Srba 1151. godine i “paljenje zgrada namenjenih velikom županu za vladarsko središte”, možemo pretpostaviti da se on sastojao od drvenih kuća koje su činile kompleks ograđen drvenom-palisadnom ogradom. Stambeni objekti su bili na jednoj strani kompleksa, a ekonomski na drugom. Očigledno je da je Nemanjin dvor, kao i njegovih naslednika, bio sa većim i bolje građenim objektima, ali se ipak radilo o skromnim rezidencijama – ističe Premović Aleksić.

Ostaci Rasa u korovu

Foto: Nikola Kočović / RAS SrbijaOstaci Rasa u korovu

Ona veruje da dvori Nemanjića u Deževskoj dolini nisu ličili na zamke srednjovekovne zapadne Evrope i da nisu služili kao vojna utvrđenja.

– Kao vojno utvrđenje korišćena je tvrđava Ras, na čijoj je severnoj strani, nakon dolaska Nemanje na vlast, dozidan rezidencijalni kompleks koji je imao i ogromnu žitnicu. Sa zapadne strane kompleksa podignuta je i polukružna kula koja je korišćena kao stambeni prostor, po ugledu na zapadnoevropske kule. Istraživači Rasa su zaključili i da je ova tvrđava u vreme Nemanjića služila kao sklonište u kom je boravio vladar i gde je bila smeštena državna riznica – dodaje Premović Aleksić.

Petrova crkva, najstarija hrišćanska bogomolja na Balkanu

Foto: Nikola Kočović / RAS SrbijaPetrova crkva, najstarija hrišćanska bogomolja na Balkanu

U Deževi rođeno šest kraljeva i Sveti Sava

Na osnovu istorijskih izvora može se zaključiti da su u Deževi rođeni Stefan Prvovenčani, njegovi sinovi, kraljevi Radoslav koji je u Rasu imao kovnicu novca i Vladislav, ktitor Mileševe. U ovom selu rođeni su i kraljevi Uroš, ktitor Sopoćana, Dragutin, kao i Milutin koji je stolno mesto iz Rasa prebacio na Kosovo, a potom u Skoplje.

– Rođeno je šest kraljeva i prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava, ali nema nikakvih podataka da su u ovom kraju rođeni carevi Dušan Silni i Uroš Nejaki – zaključuje Premović Aleksić.

blic.rs

Slušajte Radio Višegrad uživo od 08:00 do 18:00 časova.

About admin

Check Also

p7cktkqTURBXy8xNjBkMTQ5Nzk2NDBlMWUyYmE5MjYwMzIzMWUxNWFjYS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Ova godina je bila jedna od najtoplijih, ali će ovog decembra Evropu zapljusnuti LEDENI TALAS kakav dugo nije osetila

Iako je 2017. godina bila jedna od najtoplijih u poslednje vreme, poslednji mesec će po …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by Master Media (TM)