Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / Za sedam dana 12 slučajeva teške respiratorne infekcije u RS

Za sedam dana 12 slučajeva teške respiratorne infekcije u RS

shutterstock_615522110

 

U prošloj sedmici domovi zdravlja u RS prijavili su 3.418 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripi (ILI) registrovano 458.

U bolnicama u RS u ovoj sedmici prijavljeno je 12 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije (SARI), saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

– Testirana su dva SARI uzorka i dva ILI uzorka, od kojih nijedan nije bio pozitivan na viruse influence. Od početka sezone od uzetih uzoraka od oboljelih od ovih grupa infekcija u RS, nijedan nije bio pozitivan na viruse gripa – kažu u IJZ i podsjećaju da je u ovom institutu  započela vakcinacija protiv influence za sezonu 2019/2020.

 

 

– Nabavili smo 3.000 doza vakcina za kategorije koje žele da se vakcinišu po sopstvenom izboru, dok je u saradnji sa Fondom za zdravstveno osiguranje nabavljeno 15.000 doza za kategorije stanovništva koje su oslobođene plaćanja vakcine. Ove godine je nabavljena “četvorovalentna” vakcina, napravljena za zaštitu od dva tipa A i dva tipa B virusa influence. Ova vakcina smanjuje mogućnost nepodudarnosti virusa korištenih za proizvodnju vakcine sa virusima koji preovladavaju u cirkulaciji među stanovništvom – ističu u IJZ.

 

srpskainfo.com

 

Check Also

162827

Đajić: Stanje haotično; Opuštanje građana dovelo do naglog rasta oboljelih

  Trenutno stanje u vezi virusa korona je haotično, a opuštanje građana je dovelo do …

Powered by Master Media (TM)