Breaking News
Home / Srbija / Vrelo proleće najavljuje PAKLENO LETO

Vrelo proleće najavljuje PAKLENO LETO

E3sk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWWpFN01EQV8vZmRjMzc3ZmVhMjA1M2FkYzhkNWZmODdhMjk1YTI2MDUuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

U toku je najtoplije proleće do sada u našoj zemlji, pokazuju analize Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije. Doskora najtoplije proleće 2007. bilo je hladnije u proseku za jedan stepen od aprilskih i majskih temperatura ove godine, a do sada su registrovana i četiri toplotna talasa u većem delu zemlje.

– Srednja prolećna temperatura vazduha bila je do 15 stepeni u Beogradu, a u planinskim predelimaa od 5,6 na Kopaoniku, do 10,1 stepen na Zlatiboru – stoji u izveštaju analize prolećne sezone RHMZ.

Najviša dnevna temperatura vazduha tokom ovog proleća izmerena je 31. maja u Ćupriji i iznosila je čak 31,2 stepen Celzijusa. Broj letnjih dana (u kojima je maksimalna temperatura viša od 25 stepeni) registrovano je znatno iznad proseka.

– Letnjih dana bilo je od 26 u Kuršumljiji do 45 u Leskovcu, dok je u Beogradu registrovano zasad 35 letnjih dana. Kada su viši predeli u pitanju, na Zlatiboru i Sjenici zabeležen je jedan letnji dan – istakli su u RHMZ.

Tropski dani, kada je temperatura vazduha prelazila 30. podeok u termometru, zabeleženi su u većem delu zemlje.

FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA

Jasminka Smailagić, načelnik Odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze RHMZ, kaže za “Blic” da se nakon najtoplijeg proleća očekuje da leto bude jedno od deset najtoplijih u Srbiji. Visoke letnje temperature i toplotni talasi koji su često povezani sa sušama posledica su toga da dodatno zagrejane tropske vazdušne mase lakše prodiru u naše krajeve, donoseći izuzetno visoke temperature koje pak omogućavaju brže isparavanje vode, što je i više nego dobra kombinacija za pojavu suše.

 

– Tokom jula i avgusta se očekuje pojava toplotnih talasa – rekla je Smailagićeva.

Kada je broj kišnih dana u pitanju, naša sagovornica ističe da će količina padavina tokom leta biti ispod proseka u većem delu Srbije.

– Možemo očekivati između 18 i 28 dana sa kišom, dok će na planinama taj broj iznositi do 36 dana – zaključila je Smailagićeva.

Srbija se, ističe ona, nalazi u regionu u kome je tempo promena klime nešto brži od globalnog proseka. Uočen je i porast broja dana sa ekstremnim dnevnim akumulacijama padavina, a prema prognozama, možemo očekivati da će promene u našem regionu biti izraženije i brže od proseka.

blic.rs

Check Also

051214

Koka-Kola kupuje Bambi

Koka-Kola HBC Srbija je saopštila da je kompanija Koka-Kola HBC AG započela proces akvizicije vodeće …

Powered by Master Media (TM)