Breaking News
Home / Srbija / Vozom brže i bezbednije do Bara

Vozom brže i bezbednije do Bara

cg-vozom_620x0

SANACIJA i rekonstrukcija pruge Bar-Beograd, na deonici Virpazar-Sutomore je završena, a železnički transport biće brži i bezbedniji. Radove, koji su započeti početkom prošle godine, izvodila je austrijska firma “Štrabag AG”. Projekat je vredan više od četiri miliona evra, a finansiran je iz pretpristupnih fondova EU.

Pruga na deonici Virpazar-Sutomore, u tunelu Sozina, rekonstruisana je u dužini od 6.712 metara.

– Radovi su obuhvatili zamenu postojećih drvenih pragova betonskim, zamenu šina, zastorne prizme, kontaktne mreže, signalizacije, kao i čišćenje postojećih drenažnih kanala i niša. Ukupna dužina železničke mreže u Crnoj Gori je 250 kilometara i u najvećem delu je elektrifikovana – rekao je ministar saobraćaja i pomorskih poslova Osman Nurković. – U okviru mreže postoji 121 tunel, ukupne dužine 58 kilometara. Skoro jedna trećina pruge na teritoriji Crne Gore prolazi kroz tunele ili preko železničkih mostova. Kao što je poznato, crnogorska pruga izgrađena je na izuzetno složenom i zahtevnom terenu, pa stoga ulaganja u njenu rekonstrukciju i revitalizaciju zahtevaju velika finansijska sredstva.

 

Nurković je istakao da je taj vladin resor jedan od najvećih korisnika donacija koje Evropska komisija obezbeđuje Crnoj Gori, kroz evropske fondove.

– Više od 4.000.000 evra koji su uloženi u ovu rekonstrukciju vraćaju železnicu na njene projektovane standarde. Vozovi će ići brže i bezbednije. Sve je to u skladu sa ciljevima transportne politike EU, koja se nije menjala od Bele knjige iz 1992. godine: podsticanje bezbednog, ekološkog i efikasnog prevoza širom Evrope, jačanje unutrašnjeg tržišta robe i prava građana da slobodno putuju po Uniji – kazao je Herman Špic, predstavnik delegacije EU u Crnoj Gori.

On je istakao da je železnica važan segment crnogorske privrede, jer učestvuje 60 odsto u ukupnom teretnom i 10 odsto u putničkom prevozu.

– EU je u poslednjih deset godina, u unapređenje crnogorske železnice investirala 50.000.000 evra. Dobra transportna mreža doprinosi i brisanju granica među državama – naglasio je Špic.

ULOŽENO VIŠE OD 120 MILIONA

MINISTAR saobraćaja i pomorskih poslova podsetio je da je od 2006. godineu Crnoj Gori, u rekonstrukciju i modernizaciju železničke infrastrukture, remont i elektrifikaciju pruge Nikšić-Podgorica i remont mreže Bar-Vrbnicauloženo 123.100.000 evra.

OBNOVLjENO I PLANIRANO

– KADA je reč o pruzi Vrbnica-Bar, do sada su završeni radovi na severnom delu-Vrbnica-Kolašin (53,2 km), kao i nedavno završena deonica Kolašin-Kos (10,9 km), i Kos-Trebešica (7,3 km, obezbeđena sredstva), kao i do pruge Virpazar-Sutomore – kazao je Nurković.

U dugoročnom planu je i revitalizacija železničkih koridora sa Albanijom i BiH.

blic.rs

Check Also

Eko-pumpa-16d

Nafta sve jeftinija, a gorivo kod nas skuplje

Na benzinskim pumpama u Srbiji gorivo je poskupelo oko 50 para po litru, pa je …

Powered by Master Media (TM)