Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / Vlada Republike Srpske utvrdila prijedloge zakona izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit i Zakona o fiskalnim kasama

Vlada Republike Srpske utvrdila prijedloge zakona izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit i Zakona o fiskalnim kasama

7DE08CB6-CBC6-4071-8DB4-2C8EECE0552E

 

Vlada Republike Srpske održala je danas u Banjaluci 21. sjednicu na kojoj je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, koji je u formi nacrta usvojen na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.
Ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović izjavila je na konferenciji za novinare da je riječ o značajnom zakonu koji predviđa da se poreskim obveznicima umanjuje poreska osnovica za porez na dobit, za ukupnu vrijednost ulaganja u opremu.
Vlada Republike Srpske danas je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, koji je takođe u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmatran u formi nacrta.
Prema riječima ministra Vidović, u prijedlogu ovog zakona, u odnosu na nacrt došlo je do određenih izmjena na zahtjev poslanika Narodne skupštine Republike Srpske.
Ona je navela da su u prijedlogu ovog zakona za oko 20% umanjene kazne za subjekte koji ne izdaju fiskalne račune.
„Za pravna lica u nacrtu je bilo predloženo od 10 do 20 hiljada KM, a u prijedlogu su predložene kazne od 8 do 16 hiljada KM. Za preduzetnike je u nacrtu predloženo od 5 do 10 hiljada KM, a u prijedlogu je taj iznos od 4 do 8 hiljada KM“, objasnila je ministar Vidović.
Ona je istakla i da je napravljena izmjena kod roka za uplatu kazne sa 48 časova koliko je bilo u nacrtu zakona na 72 časa.
„Kazne su bile visoke u odnosu na ono što je propisano u prethodnom Zakonu, a na zahtjev poslanika i rezultata stručne rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske su ublažene kako bi se postigao što bolji efekat u primjeni“, rekla je ministar finansija.
Ministar Zora Vidović je na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Vlade najavila da se intenzivno radi na nagradnoj igri koju će s ciljem suzbijanja sive ekonomije realizovati Ministarstvo finansija Republike Srpske.
„Imamo značajna iskustva iz Srbije i Hrvatske gdje su  vrlo dobri efekti postignuti ovakvim igrama“, istakla je ministar Vidović.
Ona je objasnila da u nagradnoj igri može da učestvuje svaki punoljetni građanin BiH , koji sakupi 10 fiskalnih računa u Republici Srpskoj i pošalje ih poštom na adresu koja će biti poznata.
„Nagradna igra počinje 1.jula 2019. godine, a u njenu organizciju biće uključeno Ministarstvo finansija, Udruženje ekonomista SWOT, Pošte Republike Srpske, Radio Televizija Republike Srpske, Lutrija Republike Srpske i Ministarstvo unutrašnjih poslova“, rekla je ministar Vidović i dodala da će se nagradna igra urediti po Zakonu o igrama na sreću.
Ona je objasnila da će se sredstva za ovu nagradnu igru nagradnog fonda 800.000 KM biti obezbijeđena dijelom od donatorskih sredstava, dijelom iz budžeta, od sredstava koje je Ministarstvo finansija uštedilo, a o finansijskoj konstrukciji će javnost pravovremeno biti informisana.
„Ova nagradna igra je pogotovo dobrodošla u ovom vremenu jer mijenjamo Zakon o fiskalnim kasama, tako da u istovremeno imamo i promjenu zakona i podršku u vidu nagradne igre“, rekla je ministar finansija, napomenula i da Poreska uprava dva puta godišnje sprovodi kampanju za izdavanje fiskalnih računa i izrazila uvjerenje da će nagradna igra ove vrste imati dobar efekat.
Ministar Vidović je rekla da je Vlada Republike Srpske donijela Odluku o prihvatanju donatorskih sredsatva Vlade Republike Srbije u iznosu od 1.000.000,00 EUR (1.955.830,00 KM) odobrenih Republici Srpskoj kao jednokratna pomoć radi realizacije Programa podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih do 35 godina starosti „START UP SRPSKA“.
Kako je navela, krajnji korisnik donatorskih sredstava je Javna ustanova „Zavod za zapošljavanje Republike Srpske“.
www.vladars.net

Check Also

20200706143908_608826

Uputstva MUP-a RS kako da zaštitite dom dok ste na odmoru

    Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da u sezoni godišnjih odmora …

Powered by Master Media (TM)