Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Višković: Ukoliko bi se sudilo po pravdi, Karadžić bi danas spremao stvari i putovao ka RS

Višković: Ukoliko bi se sudilo po pravdi, Karadžić bi danas spremao stvari i putovao ka RS

Radovan-Viskovic-premijer-RS-03-foto-S-PASALIC

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će se Srbi izboriti, kakva god da bude konačna presuda bivšem predsjedniku RS i vrhovnom civilnom komandantu Vojske RS Radovanu Karadžiću za zločine počinjene u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini.

“Dovoljno smo jaki i mislim da ćemo sve podnijeti i izboriti se. Naš glavni cilj je očuvanje RS, jedinstvo sa Srbijom i sve što radimo je na tom putu”, rekao je Višković novinarima u Banjoj Luci.

 

 

Kaže da je presuda Karadžiću već donesena, a samo će danas biti formalno saopštena.

“Znajući dosadašnju praksu i kako je radio Haški tribunal, nisam optimist”, rekao je Višković.

Tvrdi da u svemu ima više politike, nego prava.

“Ukoliko bi se sudilo po pravdi i zakonu, mislim da bi Karadžić danas trebalo da sprema stvari i putuje ka RS. Međutim, znam koji se pritisci rade na sudije i nisam optimist da može doći ili do smanjenja ili da ne kažem oslobađajuće presude. Naprosto, ovo je politika, ovo više nije pravo, ni sud koji sudi po pravdi i pravičnosti, već više politički sud”, ustvrdio je Višković.

 

 

O tome, dodaje, govori dosadašnje iskustvo.

“Hiljade godina dobili su Srbi za zločine od Haškog trubunala, a za zločine nad Srbima daju se olako oslobađajuće presude ili minorne kazne”, dodao je on.

Za danas je Karadžiću najavljeno izricanje drugostepene presude Žalbenog vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koji je preuzelo funkciju Haškog suda.

nezavisne.com

Check Also

vlada-rs-sluzbenici-04-foto-S-PASALIC

Vlada Republike Srpske prihvatila je donaciiju Vlade Srbije od oko pet miliona KM za izgradnju nove trase magistralnog puta Gacko-Foča, poddionica Tjentište-Brod na Drini

  Vlada Republike Srpske prihvatila je donaciiju Vlade Srbije od oko pet miliona KM za …

Powered by Master Media (TM)