Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Višegrad: Pomen ruskim dobrovoljcima

Višegrad: Pomen ruskim dobrovoljcima

17884454_1279363215493621_9091942594807724353_n
U Višegradu je služen parastos poginulim ruskim dobrovoljcima, povodom obilježavanja 25 godina od stradanja u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Vijenci i cvijeće položeni su na centralni spomenik, na Srpskom vojničkom groblju na Megdani i na ruski krst na brdu Grad iznad Višegrada.

Ljudmila Bogoslovska iz Moskve u protekom ratu izgubila je sina Konstantina, koji je kao 23-godišnjak položio svoj život u odbrani Višegrada 1993. godine.

– Moj sin je ostao ovdje na vašoj zemlji. Pitali su me hoću li tijelo svog sina odnijeti u Rusiju i odgovorila sam im: “Ne, neka počiva tu sa srpskim borcima” – kaže Bogoslovska.

Ruski dobrovoljci odlikovali su se velikom hrabrošću i požrtvovanjem, prisjetio se ratni komandant Druge Podrinjske brigade Luka Dragičević.

– Njihovim dolaskom smo, pored ogromne moralne dobiti, spoznali i novine u borbu- taktiku, njihovu hrabrost, požrtvovanost i odanost – rekao je Dragičević.

Odbrambeno-otadžbinski rat srpski narod vodio je sa malobrojnim saveznicima, zbog toga ruski dobrovoljci i porodice poginlih u Srpskoj imaju svoj dom, poručuju iz BORS-a.

 

– Uvijek ćemo ih dočekivati sa ljubavlju i bratski ih ugostiti, kako bi se ovdje osjećali kao kod svoje kuće, jer su te porodice to zaslužile – istakao je Željko Lalić iz Boračke organizacije sarajevsko-romanijske regije

Pokrenuta je i inicijativa o bratimljenju Višegrada i moskovske opštine Zvenigrad.

– Otpočećemo više vidova saradnje, počevši od kulture, sporta i turizma do privrede – kaže Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad.

Pod komandom Glavnog štaba VRS borio se Ruski dobrovoljački odred od oko 700 dobrovoljaca iz svih krajeva Rusije, od kojih je njih 37 stradalo u odbrani Srpske.

rtrs

Check Also

moja voda

OBAVJEŠTENJE: Moja Voda Petnaesti April

  OBAVJEŠTENJE: Moja Voda Petnaesti April Obavještavamo potrošače da će danas 15.01.2019.god. u periodu od …

Powered by Master Media (TM)