Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Višegrad nema kapacitete za smještaj 1.000 migranata

Višegrad nema kapacitete za smještaj 1.000 migranata

vgd
Јedna od ključnih tački gdje se osjeti pritisak migranata na BiH svakako je pogranično područje Višegrada. O tome svjedoči i činjenica da je samo noćas i u jutarnjim časovima na ovom području spriječen ilegalni ulazak 125 migranata.

Već mjesecima migranti pokušavaju ilegalno preći bh granicu na području Višegrada. Njihovo viđanje u gradu i okolnim selima na putu ka Sarajevu već odavno nije nikakva vijest.

Građani kažu da posljednjih dana vide veće prisustvo policije, a manje migranata. Međutim, da pritisak ne jenjava govore podaci Granične policije da je samo noćas i jutros na ovom području spriječeno 125 lica pri ilegalnom ulasku, juče 63, u srijedu 99. Upravo problemu migranata bio je posvećen i današnji sastanak načelnika opštine s parlamentarcima.

 

“Informacija koja je osvanula u pojedinim medijima da bi i Višegrad trebalo da bude jedna od opština u Srpskoj u koju bi se smjestilo 1.000 migranta je jako loša i uznemirila je stanovništvo. Mogu slobodno reći da Višegrad nema kapacitete i mogućnosti da primi toliki broj migranata”, istakao je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Problem s migrantima, kako je rečeno, može nanijeti veliku štetu, jer je Višegrad turistički grad.

“Svjesni smo činjenice da su Savjet ministara i Ministarstvo bezbjednosti nadležni da rješavaju probleme migranata, ali isto tako morali bi i da se konsultuju sa institucijama vlasti, pogotovo sa lokalnim zajednicama”, rekao je Pero Petrović, šef Kluba Srba u Vijeću naroda RS.

Da su bh. institucije nespremne i nesposobne da kontrolišu krizu i zaustave veliki talas migranata ističe SNSD-ov poslanik u bh. parlamentu Staša Košarac.

“Definitivno smo svjedoci da Višegrad nema te kapacitete i da tu nema kredibilnog nastupa zajedničkog nivoa vlasti jer, ako u BiH uđe nekoliko hiljada migranata, to će biti problem jer ne znamo ko su ti ljudi i koje su njihove namjere. Mi samo želimo da budemo oprezni”, istakao je Košarac.

Košarac je žestoko kritikovao i izjavu Denisa Zvizdića da će odluke Savjeta ministara biti provedene bez obzira na mišljenje Mostara i Banjaluke istakavši da se i na ovom pitanju pokazuje primarni interes njegove stranke da od Savjeta ministara napravi nadređeno tijelo nižim nivoima što je protivustavno ocijenivši da su Zvizdićeve izjave nedopustivo opasne i štetne po sve u BiH.

Check Also

FBBFD883-E423-4300-BC2E-DCD1C1C97D71

Višegrad: Pomoć za stotinu socijalno ugroženih domaćinstava

U Višegradu je danas podijeljeno stotinu paketa pomoći socijalno ugroženim domaćinstvima u vidu prehrambeno-higijenskih paketa, …

Powered by Master Media (TM)