Breaking News
Home / Visegrad / Video / Višegrad: Medalje zasluga za narod posthumno za tri poginula borca (VIDEO)

Višegrad: Medalje zasluga za narod posthumno za tri poginula borca (VIDEO)

Вишеград - Жупљанин, Ђуревић - уруче

 

U Višegradu su danas uručena tri posthumna odlikovanja porodicama poginulih i nestalih boraca Vojske Republike Srpske, koje je Medaljom zasluga za narod odlikovala predsjednik Srpske Željka Cvijanović.

Za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje Republike Srpske danas su posthumno odlikovani Slobodan Babić, Dragan Popović i Branislav Đoković.

 

 

Dragana Јasika, kćerka Dragana Popovića, borca poginulog na ilijaškom ratištu, kaže da su joj osjećanja podijeljena.

“S jedne strane osjećam se tužno jer je gubitak oca nenadoknadiv, a, s druge strane, osjećam se i ponosno zato što je život mog oca utkan u temelje Republike Srpske, samim tim i u slobodu srpskog naroda”, istakla je ona.

Ona je izrazila nadu da će Srpska i njene istitucije i u budućnosti cijeniti žrtvu stradalih očeva tako što će brinuti o njihovim potomcima.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin naveo da današnjim činom odlikovanja Republika Srpska podsjeća da se nikada ne smije zaboraviti žrtva koja je podnesena za njenu odbranu.

– Ovo je samo jedan od načina da im se odužimo i da sačuvamo od zaborava one koji su se izborili za slobodu srpskog naroda – istakao je Župljanin.

Župljanin je napomenuo da je opredjeljenje vlasti Republike Srpske da se svi poginuli borci Vojske Republike Srpske posthumno odlikuju Medaljom zasluga za narod.

– U ovoj godini, povodom 28. juna – Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i 15. septembra – Dana poginulih i nestalih, predsjednica Republike Srpske odlikovala je 287 poginulih boraca – naveo je Župljanin.

 

 

Načelnik opštine Višegrad Đurević smatra da je ovaj, kao i svi dosadašnji koraci prema boračkoj kategoriji, neophodan jer su to ljudi koji se ne smiju nikad zaboraviti.

– Dogovorili smo se danas da već u narednom periodu ažuriramo spiskove sa svim članovima porodica poginulih boraca kako bi im bila dodijeljena odlikovanja – rekao je Đurević.

Kako je planirano u naredne dvije godine svi poginuli borci biće posthumno odlikovani jer je to obaveza i dug za one koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske.

rtrs

Check Also

118973649_317536462912143_2172458954739435121_n

MEĐUNARODNA KAJAK KANU REGATA (video)

  MEĐUNARODNA KAJAK KANU REGATA   Međunarodna regata od Višegrada do Sremske Mitrovice krenula je …

Powered by Master Media (TM)