Breaking News
Home / Region / VIRUS PONOVO NAPADA EVROPU: Nakon popuštanja mera, u mnogim državama epidemija opet počela da bukti

VIRUS PONOVO NAPADA EVROPU: Nakon popuštanja mera, u mnogim državama epidemija opet počela da bukti

210717_kovidtest19082020-10_f

 

RAT u Ukrajini “ukinuo” je koronu na neko vreme, jer su svetski mediji usredsredili pažnju u drugom pravcu, ali se pandemija vraća u interesne sfere na velika vrata.

U zapadnoj Evropi novi talas bukti, a glavni krivac je podvarijanta omikrona BA.2. Već se pojavljuje i novi oblik BA.3. U Francuskoj ima i do 150.000 zaraženih dnevno, što je porast od 42 odsto za samo nedelju dana.

 

Broj zaraženih skače i u Velikoj Britaniji, Holandiji, Austriji, Italiji… U Nemačkoj poslednjih dana ima i više od 300.000 inficiranih dnevno. U Aziji je takođe zazvonilo na uzbunu. Hongkong više ne uspeva da primeni strategiju “nula kovida”, beleženo je u poslednje vreme i više od 200 mrtvih dnevno. U Šangaju je, od juče, ponovo uveden karantin po sektorima.

Ističe se da je BA.2 30 odsto zarazniji od prethodne varijante, ali nema pouzdanih podataka da bi mogao da bude i opasniji.

Većina zapadnoevropskih zemalja je potpuno ukinula mere. U Francuskoj je, uz stavljanje van snage vakcinalne propusnice, od sredine marta ukinuto i nošenje maske u zatvorenom prostoru, i pored upozorenja struke da bi to moglo da dovede do naglog porasta broja novoobolelih. Svetska zdravstvena organizacija je kritikovala zemlje koje su se prevremeno opustile.

 

Francuske vlasti su se oslanjale na procene instituta “Paster” da bi taj porast mogao da traje samo do kraja ovog meseca, kada se očekivalo ponovno značajno smanjivanje, ali to nije slučaj. Korona je tako još jednom pokazala svoju nepredvidivu ćud.

OBAVEZNE MASKE

AUSTRIJA je prva zapadnoevropska zemlja koja je povukla kočnicu i ponovo vratila maske tipa FFP2 u zatvorene prostore. Vakcinalna propusnica je takođe obavezna u ovoj zemlji. Maske su obavezne u zatvorenim prostorima i u Italiji, Španiji, Portugaliji, Grčkoj, Poljskoj, Hrvatskoj…

 

novosti.rs

 

 

Check Also

konobarica-radnici-pixabay-ilustracija

Hrvatska traži 50.000 radnika – evo kolike su plate

  U Hrvatskoj je više od 7.000 firmi zatražilo mišljenje o zapošljavanju čak 50.000 stranih …

Powered by Master Media (TM)