Breaking News
Home / Visegrad / Video / Video : Svetosavsko veče u Višegradu

Video : Svetosavsko veče u Višegradu

51174322_383764362385681_1889864538853998592_n
Cijela 2019. godina potpuno je posvećena proslavi 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Tim povodom, u Višegradu je održano Svetosavsko veče.

Ličnost Svetog Save od mladosti je imala obrise lika iz Јevanđelja, kao da se ponovo rodio neki od proroka koga je sam Gospod poslao u svijet da ispuni neke od promisli vječne ljubavi.

– Značaj Svetog Save, značaj svete loze Nemanjića i njihova nauka koju su nam ostavili i predanja koja su utkali u srpsko biće i biće pravoslavnog življa, moramo prenijeti na svoje potomstvo i svoja pokoljenja, kažeAlaeksandar Topalović, protojerej-stavrofor.

 

Sveti Sava posjedovao je vrline koje nisu bile svojstvene sinu jednog vladara – želju za saznanjem, nezasitost molitvom i pobožnošću, skromnost, poslušnost, dobra djela.

 

– Znamo koliko je važno Svetosavlje i pravoslavlje za kulturu i prosvjetu. Sve riječi Savine su nam u mislima i želimo da mladim generacijama uputimo poziv da idu putem Svetosavlja, isttakla je Stojka Mijatović, potpredsjednik SKPD “Prosvjeta” Višegrad.

U okviru ovog programa proglašeni su najaktivniji čitaoci Narodne biblioteke “Ivo Andrić” za prošlu godinu.

Bojan Pecikoza, direktor Narodne biblioteke “Ivo Andrić”, naglasio da se u biblioteci trude se njihova djelatnost bude što aktivnija i da je broj čitalaca zadovoljavajući u odnosu na broj stanovnika.

Izveden je i prigodan program u kome su učestvovali učenici Srednje škole “Ivo Andrić” i članovi Društva ljubitelja pisane riječi “Most” iz Višegrada.

 RTRS

Check Also

aktivni_odmor_foto_visegrad-750x422

Novi promotivni film Višegrada-Aktivni turizam (VIDEO)

  U toku 2018. godine Turistička organizacija opštine Višegrad uradila je pet promotivnih video spotova …

Powered by Master Media (TM)