Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Veliki „Grizli” u kanjonu Drine

Veliki „Grizli” u kanjonu Drine

73A92CEE-AFC9-477A-BD6F-2BC2E0D43D6A

Perućac – Kanjon Drine od jezera Perućac ka Višegradu, s kamenitim liticama uz reku koje se uzdižu visoko u nebo (treći po dubini u svetu posle kanjona Kolorada i reke Tare), jedinstvena je atrakcija. Ovuda poslednjih godina plovi turistički brod „Grizli”, prevozeći domaće i strane ljubitelje očuvane prirode i ove izuzetne reke. Nedavno je, s početkom proleća, krenula ovogodišnja sezona vožnji ovim brodom, koji, za sada, tokom maja i juna, vikendom plovi od brane u Perućcu do ćuprije na Drini i nazad. U leto će „Grizli” ploviti pet dana tokom sedmice, pa u septembru opet samo vikendom.

 

 

Ove plovidbe organizuje agencija „Taraturs” i za razliku od ranijih sezona, kad je neveliki „Grizli” s dvadesetak mesta vozio Drinom, sada ovom rekom krstari moderniji i veći „Grizli” sa 140 mesta, opremljen za seminare na vodi, sa zatvorenim salonom, kuhinjom i drugim sadržajima.

– Plovidba se organizuje u formi jednodnevnog izleta: isplovljavanje je iz Perućca u devet sati pre podne: na plovidbi dugoj 52 kilometra uživa se u lepoti prirode, staništima biljnih i životinjskih vrsta Nacionalnog parka „Tara”, ušću reke Žepe u Drinu, prolazi se pored kampa Stari Brod, manjih potoka i rečica, ostataka srednjovekovnih utvrđenja… Plovidba do Višegrada traje tri i po sata, u tom gradu zadržavanje je dva i po sata kako bi se s vodičem obišao Andrićgrad i most Mehmed paše Sokolovića, te probali višegradski ćevapi, pite, baklave… Sledi povratak iz Višegrada, a dolazak u Perućac je u 18.30 časova – opisuju putovanje u „Taratursu” i, s obzirom na to da se ovim prelazi državna granica između Srbije i BiH, napominju da deca za prelazak granice treba da imaju pasoš, dok odrasli državljani Srbije mogu putovati i s ličnom kartom.

Odrasle ovo krstarenje Perućac–Višegrad–Perućac košta 2.500 dinara, za decu upola manje (karta je u jednom pravcu 1.900). Poslednjih godina sve više stranaca plovi kanjonom Drine. Najviše ih je iz Slovenije, oni su baš zavoleli ovu reku i planinu Taru. Dolaze i grupe iz udaljenijih zemalja, već su ovog proleća ovde plovili turisti iz Rusije i Izraela.

 

 

Ta plovidba je sastavni deo jedinstvene turističke rute u jugozapadnoj Srbiji nazvane „Čarobni turistički prsten”. To je atraktivni kružni obilazak s tri prevozna sredstva: drumskim vozilom, brodom i muzejskom železnicom. Vodi od planine Tare, preko Perućca i Višegrada, do Mokre Gore s uskom prugom „osmicom” i Drvengradom, pa odatle ponovo na Taru. To je jedan od glavnih aduta ovog dela države u turističkoj ponudi, kaže Miroslav Rađen, direktor TO regije zapadna Srbija, i dodaje:

– Cela priča o „Čarobnom prstenu” je, bez preterivanja, jedinstvena u svetu. Promene se tri prevozna sredstva i vidi toliko raznovrsnih atrakcija za samo jedan vikend. Tako da sve više stranaca otkriva ovu ponudu. A plovidba kanjonom Drine kroz prelepe predele veoma je zanimljiv sadržaj koji ima ozbiljnu perspektivu.

 

politika.rs

Check Also

Dom-Zdravlja-Višegrad (1)

OBAVJEŠTENJE : Jzu Dom Zdravlja Višegrad

      OBAVJEŠTENJE : Jzu Dom Zdravlja Višegrad   Da će Dr Milivoje Knežević …

Powered by Master Media (TM)