Breaking News
Home / Foto / Dnevnik starog Višegrada / VELIKE POPLAVE SE PAMTE KAO BUNE ILI RATOVI

VELIKE POPLAVE SE PAMTE KAO BUNE ILI RATOVI

Fotografija i priča iz prošlosti Višegrada
POVODANJ-1896

VIŠEGRAD – Desetog novembra navršava se 121. godina od velikog povodnja koji je zadesio Višegrad. Svjedočanstvo o toj velikoj prirodnoj nedaći zabilježeno je u austrougarskoj arhivi, a i Ivo Andrić je u svom romanu na „Na Drini ćuprija“ posvetio cijelo jedno poglavlje ovom događaju.

Časopis „Nada“ od 1. decembra 1896. objavio je tekst u kome izvještava o velikoj poplavi:

„U teškoj nevolji, koja zadesi našu braću na prvu vijest o strašnoj poplavi, Njegovo Veličanstvo car naš i kralj dao je prvu novčanu pomoć od 10000 for.“

Poplava je uništila veći dio Višegrada ali ćuprija je ostala skoro neoštećena. Stradala je kamena ograda koja je vremenom obnovljena. Pristigla novčana pomoć upotrebljena je za obnovu i uređenje kasabe.

Sagrađen je novi most na Rzavu, opet drveni, ali bolji i čvršći od prethodnog koji je nestao u velikoj poplavi. U Novoj mahali prosječena je velika i široka ulica i poprečne koje su se nizale i spajale sa glavnom. Niže Stražišta sagrađena je zgrada na sprat za potrebe žandarmerije i još nekoliko poslovnih i stambenih objekata…

Posljedice nezapamćene poplave dugo su se osjećale, a već početkom 20. vijeka Višegrad je dobio ljepši i urbaniji izgled varoši koja se gradi i širi.

Divna Vasić, prof. – visegradskevijesti.com

Slušajte Radio Višegrad uživo od 08:00 do 18:00 časova.

About admin

Check Also

ZETEOCI-KOD-SKOLE-U-VELETOVU-NEKAD

JOŠ MIRIŠE JOVANKINA BIJELA KAFA

VIŠEGRAD – Prozori bez zjenica, šuplji, kapa krova provaljena, pavita u pukotinama zidova, a šiblje …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Powered by Master Media (TM)