Breaking News
Home / Srbija / Večeras obeležavanje Dana sećanja na ubijene i prognane Srbe u “Oluji”

Večeras obeležavanje Dana sećanja na ubijene i prognane Srbe u “Oluji”

wHVk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTkRrN01EQV8vMDFlMzdiZGJlOTkxYmI0OTU2YThkYmExN2YwYzRjNGYuanBnkZMCzQLkAIGhMAE

U Bačkoj Palanci večeras će, u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije, biti održana centralna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na ubijene i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja”, 4. avgusta 1995. godine.

Manifestacija, kojom Srbija i Republika Srpska zajednički obeležavaju 23 godine od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije, počeće u 20.00 časova na stadionu Sportsko rekreativnog centra “Tikvara” u Bačkoj Palanci.

Parastos žrtvama služiće Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, nakon čega će uslediti obraćanje svedoka stradanja Jelene Knežević, koja je avgusta 1995. godine u izbegličkoj koloni došla u Srbiju, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Skupu će iz Republike Srpske, osim Dodika, prisustvovati i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, kao i član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, te predsednik SDS-a Vukota Govedarica.

Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvovaće predstavnici vlada Republike Srpske i Srbije, poslanici u narodnim skupštinama Republike Srpske i Srbije i drugih državnih organa Srpske i Srbije, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani.

U “Oluji” je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, proterano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

 

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Akcija “Oluja” je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

 

Tanjug/Blic.rs

Check Also

priznanje-kosova-mape

OVAKVO JE STANJE U SVIJETU Mala razlika između zemalja koje priznaju i ne priznaju Kosovo (MAPE)

  Priznanje Kosova do sada je zvanično povuklo 16 zemalja. U proteklih godinu dana u …

Powered by Master Media (TM)