Breaking News
Home / PRAVOSLAVLjE / Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja (VIDEO)

Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja (VIDEO)

160995
Povodom najvećeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa, patrijarh srpski Irinej uputio je poslanicu, koju prenosimo u cijelosti.

Evo nas, braćo i sestre i draga djeco duhovna, u toržestvu i radosti velikog praznika, Vaskrsa. Danas je praznik Vaskrsenja Gospoda našega Isusa Hrista – radujmo se i veselimo se! Vaskrs je naš najveći praznik – praznik pobjede Života nad smrću, Boga nad satanom, Čovjeka u Hristu Isusu nad grehom. Hristos vaskrse iz mrtvih! Recimo to svima i obradujmo sve i svakoga, čak i one koji mrze Njega, Vaskrslog Bogočovjeka, i nas, Njegovo nasljeđe ovdje na zemlji, i one koji ne vjeruju i još sumnjaju da je On Iskupitelj i Spasitelj svijeta.

Braćo i sestre i draga djeco duhovna, suština tajne Hristova Vaskrsenja je u tome da je “Onaj Koji jeste”, istovremeno Sin Božji i Sin čovječji, već na Veliki Petak, a konačno na dan Vaskrsenja, pobijedio satanu i satro njegovu vlast i silu. Smrt i ad su poraženi. Sveti apostol Pavle, u pobjedonosnom zanosu, pita: “Smrti, gdje ti je žalac? Ade, gdje ti je pobjeda?”, a sveti Vasilije Veliki, arhiepiskop kapadokijski, nadnesen nad tajnom Vaskrsa, pojašnjava riječi svetog apostola Pavla, pa kaže da je Gospod Isus Hristos Sebe dao u zamjenu smrti, “koja je nas, prodane grijehu, držala u ropstvu i, sišavši krstom u ad, pokida okove smrti; i vaskrse u treći dan, i svakome otvori put u vaskrsenje iz mrtvih. On, Hristos Gospod, veli sveti Vasilije, postade Prvina umrlih, Prvorođeni iz mrtvih, da bi On bio sve i sva, prvenstvujući u svemu”.

 

Diveći se čudesnom Vaskrsenju iz groba, crkveni pjesnik pjeva: “Gospode, kako si se rodio od Presvete Djeve i kako si vaskrsao iz groba, ne znamo, ali Te slavimo kao Spasitelja i Iskupitelja.” Slaveći sa njim Vaskrsenje Hristovo, i mi se divimo pred ovom velikom tajnom i pjevamo: “Hristos vaskrse iz mrtvih! Smrću smrt pobijedi i onima koji bijahu u grobovima život darova!” Poput sinova Izrailjevih, koji prešavši Crveno more uznesoše blagodarenja i hvale Bogu i mi, braćo i sestre i draga djeco duhovna, prošavši kroz tugu i žalost Velikog Petka i Velike Subote i našavši se u radosti Vaskrsenja, prinesimo hvalu Bogu i uzviknimo: slava Ti, Gospode, Spasitelju i Izbavitelju naš, što nas izbavi iz vlasti grijeha, smrti i đavola!

Na istini Vaskrsloga Hrista, Koji se javio ženama mironosicama, apostolima i drugima, mi stojimo i jesmo! Vaskrsli Gospod Isus Hristos je nepokolebivi Temelj ne samo naše vjere i naše Crkve već i sveukupnog našeg postojanja i svega što jeste. “Ako Hristos ne vaskrse, onda je uzaludna vjera naša, uzaludno je nadanje naše, još smo pod grijehom!”, kaže sveti apostol Pavle. U Vaskrsenju je smisao svega što postoji, a bez Vaskrsenja sve, pa i sam život, jeste besmislen. U Vaskrsenju Gospoda Isusa Hrista otkriva se tajna Ovaploćenja Boga Logosa, odnosno Njegovog rođenja u Vitlejemu i Njegovog stradanja kao Јagnjeta Božjeg u Јerusalimu, kao i svega onoga što se desilo ne samo u Јerusalimu i Јudeji već i u cjelokupnoj istoriji svijeta.

U svjetlosti Hristovog Vaskrsenja, braćo i sestre, i mi, hristonosni srpski narod, sagledavamo sebe i svoju istoriju. Mi smo krsnovaskrni narod. Sa Hristom stradamo i sa Njim savaskrsavamo. Sva naša istorija je krstonosna i hristovaskrsna, smještena između Golgote i Vaskrsenja. Prošle godine smo slavili veliki jubilej, Osamsto godišnjicu autokefalnosti naše Crkve. U tom jubileju smo sagledali svu širinu, dubinu i visinu našeg postojanja u proteklih osam stotina godina. Ove, pak, godine Blagosti Gospodnje slavimo 100-godišnjicu obnovljenja statusa Patrijaršije naše Crkve.

 

Poslije golgotskog stradanja našeg naroda i naše Crkve u 19. vijeku i u prvim decenijama 20. vijeka, mitropolije i eparhije naše Crkve, rascjepkane po teritorijama prethodnih carstava i država, sjedinile su se u jedinstvenu Srpsku Pravoslavnu Crkvu, čime je obnovljena naša drevna Pećka Patrijaršija. Bio je to blagoslov Božji našem narodu i našoj Crkvi za naše – do tada neviđeno – stradanje i pokazano trpljenje. Možda ga je najbolje iskazao sveti mučenik đakon Avakum, kada je, odbijajući da se odrekne pravoslavne vjere pod prijetnjom mučenja i užasne smrti, uskliknuo: “Srb je Hristov, raduje se smrti!” Blagoslovio je Bog naše jedinstvo u borbi za pobjedu istine i pravde. Blagodaću Duha Svetoga i snagom nepokolebive vjere, nade i ljubavi obnovili smo Pećku Patrijaršiju na čitavom prostoru na kojem žive pravoslavni Srbi, na radost naših predaka, a na ponos svih nas.

Prethodno smo, draga djeco duhovna, poput drevnog Izrailja, prošli preko golgota i strahota, preko sinjih mora i morskih dubina, a potom doživjeli slobodu i jedinstvo. Naša golgotsto-pashalna istorija nam govori da nikad, pa ni na Veliki Petak, ne smijemo gubiti vjeru i nadu u Boga. Zar 1915. godina nije bila Veliki Petak u našoj novijoj istoriji? Zar 1916. godina nije bila godina naše Albanske Golgote? A zar 1917. godina nije izgledala kao naše pogrebenje i polaganje u “plave grobnice”? I gle čuda! Već sljedeća, 1918. godina, bila je godina naše pobjede, naše slobode i našeg vaskrsenja, a 1920. godina – godina naše crkvene i duhovne obnove.

Sagledavajući ovo čudesno djelo Božje u našoj istoriji, možemo sa Psalmopojcem uzviknuti: veliki si, Gospode, i čudesna su djela Tvoja, i nema te riječi koja je kadra da opjeva sva čudesa Tvoja! Uistinu su čudesni događaji oslobođenja i ujedinjenja našeg naroda, koji prethodiše obnovljenju našeg crkvenog jedinstva i naše Patrijaršije. Sve nas neumitno podsjeća na čudesno izbavljenje sinova Izrailjevih iz Misira, njegovo lutanje po Sinaju i ulazak u Zemlju Obećanu. Nažalost, poslije svega toga, opet smo se, svojom i tuđom krivicom, našli na istorijskom raspeću, pa milošću Božjom opet vaskrsli… I tako, eto, do naših dana!

Dok slavimo Vaskrsenje Hristovo, sjetimo se, draga djeco duhovna, naše braće i naših sestara na našem mučeničkom Kosovu i Metohiji! Pomolimo se za njih da im Gospod podari snage da svojim trpljenjem svih bezakonja i nevolja grade svoje i naše spasenje, da nikad ne izgube vjeru u krajnju pobjedu Dobra i da vjeruju da je Gospod, Bog milosti i dobrote, uvijek sa njima i sa svima koji idu Božjim putevima!

Isto tako, braćo i sestre, sjetimo se naše braće i naših sestara u Crnoj Gori koji trpe veliko bezakonje i nepravdu. Bezakoni “zakoni” ukinuše istinu i pravdu u Crnoj Gori. Nekada ponosna i dična Crna Gora, poznata po čojstvu i junaštvu, danas pokušava da našoj Crkvi otme ono što je vjekovima bilo njeno, ono što je čitav srpski narod sa svojim vladikama, sveštenstvom i monaštvom gradio i stvarao. Svetinje Crne Gore, mnoge od njih starije od same Crne Gore, jesu svetinje naroda i u njima se poje i pojaće se kroz vjekove sveta Liturgija, molitvama svetog Vasilija Ostroškog, svetog Petra Cetinjskog, svetih novomučenika postradalih od nebratske ruke domaćih bogoboraca i molitvama svih svetih ugodnika Božjih.

Sjetimo se danas naše mučeničke braće u Siriji, Iraku i širom svijeta, svih koji stradaju zbog ljudske nepravde i pohlepe! Јednu od najljepših i najznamenitijih zemalja svijeta – Siriju – zlo i nasilje su skoro uništili. Pomolimo se danas za sve njih i za sve stradalnike da ih Gospod izbavi iz ruku nepravednih ljudi!

 

Danas se posebno sjećamo i pozdravom Hristos voskrese srdačno pozdravljamo našu braću i sestre u Ukrajini, na čelu sa njihovim mitropolitom Onufrijem, svim mitropolitima, arhiepiskopima i episkopima, monaštvom i sveštenstvom, koji su žrtve necrkvenog, nesaborskog i samovlasnog djelovanja našeg vremena! Pomolimo se za njih koji stradaju i povjerimo ih Samom Vaskrslom Hristu Gospodu da ih spasi i izbavi iz ruku bezakonika!

Draga braćo i sestre i draga djeco duhovna,

Ovogodišnji Vaskrs dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga rijetko kad u prošlosti dočekivali i slavili. Živimo u danima pandemije koja je iznenada zadesila čovječanstvo. Čitav svijet je zahvaćen i ugrožen jednim virusom. Da li će gordi i sebični čovjek današnjice izvući ikakav zaključak iz te činjenice? Ili će i dalje, bez pokajanja i bez ljubavi, istrajavati na samoubilačkom projektu stvaranja svog lažnog ovozemaljskog raja u kojem nema mjesta ni za Boga ni za čovjeka kao bogoliko, duhovno biće?

Našavši se u ovakvim nevoljama, moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumijemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze. Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti. Iznad svega, molimo se Gospodu Bogu da nas izbavi od ove epidemije i sličnih opasnosti! Molimo se Bogu, učestvujmo redovno i aktivno u svetoj Liturgiji, kajmo se za svoje grijehe i vodimo računa o svome zdravlju i zdravlju drugih! Ovo je prilika da dobro razmislimo sami o sebi i o čitavom svijetu. Gle, jedan virus je uzdrmao i bacio na koljena čitav svijet i doveo u opasnost zdravlje i živote miliona; ljudi! “Smiri se, gordi čovječe!” – poručio je svojevremeno Dostojevski. Njegova poruka je, rekli bismo, aktuelnija danas nego što je bila tada kada je izrečena.

U radosti Hristovog Vaskrsenja imamo sve vas, draga djeco duhovna, vas u otadžbini i vas rasijane širom svijeta, u svojim molitvama i očinski sve vas pozdravljamo sveradosnim pozdravom:

Hristos vaskrse!

Izvor: RTRS

Check Also

076319

Srpska pravoslavna crkva obilježava Veliki petak

Srpska pravoslavna crkva obilježava danas Veliki petak, dan kada je Isus Hristos stradao na krstu. …

Powered by Master Media (TM)