Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / UTICAJ PANDEMIJE NA SVAKODENVNICU Četiri nove mjere bi uskoro građanima mogle PROMIJENITI ŽIVOT

UTICAJ PANDEMIJE NA SVAKODENVNICU Četiri nove mjere bi uskoro građanima mogle PROMIJENITI ŽIVOT

gradjani-virus-korona-03-foto-S-PASALIC

 

Početkom godine nismo mogli ni da zamislimo koliko će virus korona uticati na naše živote. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, postajalo je sve izvjesnije da virus ne utiče samo na naše zdravlje, već i na našu svakodnevnicu.

Sve uobičajene stvari, kao što je odlazak do prodavnice, dobijaju novo značenje. Sada je sve izvjesnije da će naša svakodnevnica ponovo biti izmenjena i to od jeseni, piše Blic.

Ljeto samo po sebi obično označava period odmora u toku godine i jedne kraće pauze kada smo posvećeni uživanju. To baš u doba korone ne djeluje tako, jer već cijela godina kao da je pauzirana, a naši životi u stagnaciji. Ipak, jesen uvijek predstavlja povratak u realnost, pa tako i sada čekamo 1. septembar da vidimo kako ćemo ubuduće živeti.

 

 

Onlajn nastava

Ono što nam prvo padne na pamet kada pomenemo konkretan datum, 1. septembar, to je svakako povratak u školu. Zbog klimave epidemiološke situacije, sve je izvjesnije da će školarci ponovo učiti od kuće i imati onlajn nastavu. Barem djelimično.

U javnosti su se pominjali razni modeli po kojima bi školstvo od jeseni moglo da funkcioniše. Ministar prosvete Mladen Šarčević je i sam rekao da se pričalo o desetak modela i podmodela. Jedna od opcija koja se najviše pominjala je kombinovani model, po kom bi učenici imali dvije nedjelje onlajn nastavu i dvije nedelje išli u školu. Ali onaj model koji najviše glavobolja zadaje roditeljima, je isključivo onlajn nastava. Sve je izvjesnije da se od jeseni đaci neće vraćati u školske klupe u punom obimu.

Deca u vrtiću sa maskama

Nošenje maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom kada nije moguće držati distancu za odrasle je sasvim jasna mera, međutim, šta je sa djecom kada je potvrđeno da i oni mogu biti prenosioci?

Ono što će se najvjerovatnije desiti na jesen je da će deca predškolskog uzrasta nositi maske u vrtićima. Dok su roditelji zabrinuti kako će to tačno funkcionisati i kako naterati tako malu djecu da nose maske, prijedlog ove mjere već postoji, a čeka se samo ozvaničenje od strane Kriznog štaba.

Nije tajna, ova mjera ima dosta protivnika.

Sportske utakmice bez publike

Italijani za sav haos u njihovoj zemlji izazvan korona virusom krivie i jednu fudbalsku utakmicu koja se igrala pred nekoliko desetina hiljada navijača. Tako su sve sportske manifestacije među prvima bile “prognane” u doba korone.

Ipak, kako pokušavamo da se što bolje nosimo sa kovidom-19, i na fizičkom i psihičkom nivou, potrebno je na neki nači vratiti neke od najvažnijih sporednih stvari na svijetu. Za nekoliko dana kod nas kreće fudbalska sezona, odnosno od 1. avgusta.

Međutim, kako je najavljeno sve utakmice će se igrati bez publike. A izvesno je i da će od jeseni bez publike igrati i sve sportove u zatvorenom.

 

 

Stopiranje otplata rata kredita

Sve rate kredita koje imaju privrednici i građani, ponovo će biti moguće stopirati od 1. avgusta, saznaje Blic Biznis. Prema našim informacijama, tada na snagu stupa nova odluka o moratorijumu koji bi, prema najavama, trebalo da traje bar dva mjeseca.

– Svi prateći detalji trebalo bi da budu usvojeni na vanrednom sastanku Izvršnog odbora centralne banke u ponedeljak, kada će javnosti biti i saopštena kompletna nova mjera – potvrdili su nam u NBS.

 

srpskainfo.com

Check Also

5F45B6B7-EF8F-49B5-9A08-F96BF4081CB9

Višegrad : 3 nova slučaja korona virusa, 8 iz Foče, 3 iz Novog Goražda, 2 iz Rogatice, 2 iz Rudog

  Četiri osobe zaražene virusom korona su preminule za posljednja 24 sata u Republici Srpskoj, …

Powered by Master Media (TM)