Breaking News
Home / PRAVOSLAVLjE / Ustoličen mitropolit dabrobosanski Hrizostom

Ustoličen mitropolit dabrobosanski Hrizostom

MITROPOLIT

SARAJEVO – U Sabornoj crkvi u Sarajevu danas je ustoličen novi mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Činu ustoličenja prethodila je liturgija, koju je služio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je pročitao odluku Sabora SPC-a da Hrizostom preuzme dužnost mitropolita dabrobosanskog.

Ceremoniji ustoličenja Hrizostoma prisustvovali su srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministri u Vladi RS, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, kao i ministarka pravde Srbije Nela Kuburović.

Svečanosti je prisustvovao i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukičević, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, predstavnici Islamske zajednice BiH, Jevrejske zajednice BiH i predstavnici međunarodne zajednice, kao i načelnici opština i gradonačelnik Istočnog Sarajeva i brojni vernici.

Vladika Hrizostom je 61. mitropolit Mitropolije dabrobosanske, koju je 1221. osnovao Sveti Sava.

Episkop Hrizostom izabran je za novog mitropolita dabrobosanskog na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve održanom u maju ove godine.

Hrizostom je na mestu mitropolita dabrobosanskog nasledio mitropolita Nikolaja, koji je preminuo pre dve godine. (Beta)

Check Also

3554615

SPC spasava pravoslavlje

  Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sastao se u četvrtak u Istanbulu sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem i …

Powered by Master Media (TM)