Breaking News
Home / Susjedne opštine / Bajina Bašta / Tara / Upozorenje Nacionalnog parka Tara na 5 vrsta zmija, jedna je poskok: Ovo su njihovi saveti o odeći i obući

Upozorenje Nacionalnog parka Tara na 5 vrsta zmija, jedna je poskok: Ovo su njihovi saveti o odeći i obući

1596654458766-poskok-830x0

 

Ukoliko odlazite u prirodu nosite duboku obuću, debele čarape i duge pantalone, a ako naiđete na zmiju pokušajte da je zaobiđete, savetuju oni

Sa lepim i toplim vremenom povećava se i verovatnoća da u prirodi sretnete zmije, upozoravaju iz Nacionalnog parka Tara (NP Tara), i dodaju:

– Nema potrebe za panikom, ali oprez je neophodan. Poznato je da se zmije više boje od ljudi, nego mi od njih. Ukoliko odlazite u prirodu nosite duboku obuću, debele čarape i duge pantalone, a ako naiđete na zmiju pokušajte da je zaobiđete – dalje poručuju oni.

Kako kažu, ne pokušavajte da je oterate i tučete štapom. Takođe, dok šetate šumom bilo bi dobro da pravite malo jače korake ili da lupkate nekim štapom kako bi zmija osetila vibracije i pobegla pre nego što naiđete na nju.

– Kada ostavljate odeću ili obuću na mestima koja su dostupna zmijama, pre nego što se obučete dobro pregledajte garderobu kako bi bili sigurni da se zmija nije negde uvukla. Na području NP Tara registrovano je 10 vrsta gmizavaca, odnosno 5 vrsta zmija od kojih je samo jedna otrovnica – poskok – napominju u NP Tara.

Poskok je najrasprostranjenija, najduža i najopasnija evropska otrovnica. Odrasle jedinke narastu oko 65 centimetara, mada mogu da dostignu i 100. Na glavi ima izraštaj u obliku „roga“. Mužjaci su pepeljastosivi, a ženke su najčešće smeđe, sivosmeđe ili crvenosmeđe, sa izraženom romboidnom šarom na leđima. Zabeležen je mali broj poskoka koji nisu imali svoj karakterističan “rog”.

Poskok je prilično trom i nije agresivan, a kada je uznemiren počinje da sikće i pokušava da pobegne. Nasuprot verovanju, poskok ne ume da skače.

 

 

 

Međutim, može da smota zadnji deo tela, pa onda uzdigne prednji i brzo ga izbaci napred da ugrize žrtvu, zbog toga se stiče utisak da „skače“. Doseg takvog „skoka“ je 40 centimetara. Otrov mu je izuzetno snažan, a ujeda samo kada je u opasnosti. Smrtni ishodi kod ljudi su izuzetno retki.

Hrani se sisarima, gmizavcima, ređe mladuncima ptica. Prirodni neprijatelji su mu kune, divlje svinje, ježevi, neke vrste ptica poput čaplji, vrana i grabljivica.

U NP Tara se sreće na suvim, kamenitim i dobro osunčanim mestima. Vrsta je zaštićena prema nacionalnom i međunarodnom zakonodavstvu.

(Telegraf.rs)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.

Check Also

206771577621cd25ed65ba150119085_717x460

Skok od 150 odsto stranih turista u januaru: Top tri najposećenije destinacije u Srbiji

  U Srbiji je u januaru ove godine boravilo 56,4 odsto više turista nego u …

Powered by Master Media (TM)