Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / Upozorenje građanima: Lažne nagradne igre na Facebooku

Upozorenje građanima: Lažne nagradne igre na Facebooku

2CA8A01E-2C34-4630-B3CC-4F0036A00C66

 

Policijska uprava Bijeljina upozorava građane da se na društvenoj mreži Facebook pojavljuju informacije o lažnim nagradnim igrama, među kojima je trenutno aktuelna ona u kojoj se koristi trgovačko ime i logo firme ‘Bingo’.

Osim toga, mnoštvo je i drugih lažnih nagradnih igara u kojima se koriste imena drugih privrednih društava i brendova kao npr. ” Tropik”, ”Malagić namještaj”, ”Unikredit banka”, ”Gazprom Bosne i Hercegovine”, ”Banja Vrućica”, ”Robot” i sl. koje su aktuelne u prethodne dvije godine.

 

 

“Građani se upozoravaju da je cilj kreiranja ovakvih informacija da se na prevarni način pribave njihovi lični podaci, te da stoga ne šalju fotografije svojih ličnih dokumenata i druge lične podatke putem društvenih mreža ili elektronske pošte”, navedeno je u saopštenju PU Bijeljina.

Nagradna igra sastoji se u tome da se kreira lažna ” Facebook” stranica privrednih društava na kojoj se objavi nagradna igra u kojoj je za učestvovanje, potrebno lajkovati stranicu, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku najčešće sadržine ‘ja’ ili u komentaru upisati jedan broj do 100.

“Učesnici  lažne nagradne igre nakon toga zaprimaju poruku da su sretni dobitnici, te da radi preuzimanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i ličnog dokumenta. Pored  ove  fotografije od  učesnika se  traži i dostavljanje ostalih  ličnih  podataka, koji nisu navedeni u ličnim dokumentima (ime roditelja, adresa, kontakt telefon i dr.)”, upozoravaju iz PU Bijeljina.

 

 

Policijska uprava Bijeljina apeluje na građane da informacije o opisanim lažnim nagradnim igrama prijavljuju policiji. Takođe, građani se upozoravaju da sve informacije i upozorenja iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta mogu pronaći na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u rubrici  ”Sprečavanje visokotehnološkog kriminaliteta”.

Policijska uprava Bijeljina upozorava građane da je tokom 2018. i 2019. godine, evidentiran porast prevara u vidu lažnih nagradnih igara organizovanih na društvenoj mreži Facebook.

 

nezavisne.com

Check Also

01E8B4B1-8419-49E0-9B6C-B06D513C54DF

MAJKE SIGURNE, POSLODAVCI RASTEREĆENI Otkrivamo šta donosi novi zakon o dječjoj zaštiti

  Izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti RS, koje će na snagu stupiti sljedeće …

Powered by Master Media (TM)