Breaking News
Home / RS - BIH / Aktuelnosti RS - BIH / UNICEF upozorava na povećan rizik od prirodnih katastrofa na Zapadnom Balkanu

UNICEF upozorava na povećan rizik od prirodnih katastrofa na Zapadnom Balkanu

Klimatske-promene008-340x255 (1)

 

 

Na Zapadnom Balkanu se do kraja 21. veka može očekivati povećan intenzitet nepredvidivih poplava, suša i toplotnih talasa, što će imati negativan učinak na BDP svih zemalja, na više privrednih sektora i konačno na živote i egzistenciju stanovnika, navodi se u izveštaju UNICEF-a.

„Svetski izvještaj o riziku iz 2017. godine svrstava Bosnu i Hercegovinu u zemlju visoke izloženosti prirodnim opasnostima. Klimatske promene i visoka izloženost prirodnim i veštačkim opasnostima dodatno otežavaju društveno-ekonomski razvoj zemlje“, stoji u izveštaju, prenosi Klix.ba.

UNICEF navodi da uprkos očitim trendovima učestalosti katastrofa nije podstaknut odgovarajući pristup upravljanja tim katastrofama uzrokovanim klimatskim promenama.

 

 

Kako se dodaje, od 145 lokalnih samouprava u BiH, za 91 se smatra da ima vrlo značajan rizik od poplava i klizišta, dok se za 27 lokalnih samouprava smatra da su visokog rizika.

Navodi se da posledice svih prirodnih katastrofa mogu biti razorne, a da je prema proceni sprovedenoj nakon poplava u maju 2014. godine 81 lokalna samouprava bila pogođena sa 75 posto štete.

Izvor: Tanjug

energetskiportal.rs

Check Also

001834

1. maj – Međunarodni praznik rada

Danas se u svijetu obilježava 1. maj, Međunarodni praznik rada. Prvi maj obilježava se širom …

Powered by Master Media (TM)